Turkse universiteit doet onderzoek naar beter producerende avocado’s

De Turkse Mustafa Kemal Universiteit in Hatay voert een project uit om de opbrengst van avocado te verhogen. Het project richt zich op de uitbreiding van de avocado-teelt in Turkije en de universiteit ontvangt hiervoor financiële steun van de overheid. Dit meldt professor Mustafa Kaplankýran, hoofd van de Tuinbouwafdeling van de Landbouwfaculteit van de universiteit.

De faculteit teelt momenteel avocado’s op een oppervlakte van 4 hectare in de zuidelijke provincie Dörtyol, zegt de professor. “We hebben studie gemaakt van de vijf meest gewenste types avocado in Europese landen. En we realiseerden ons hierdoor dat de avocado, die bekend staat vanwege zijn rijkheid aan vitamines en proteïne, ook voor onze regio erg geschikt is. De avocadoteelt moet nu verbeterd worden om meer exportinkomsten te kunnen genereren.We hopen uiteindelijk per avocadoboom 40 kilo avocado te kunnen oogsten,” zegt professor Kaplankýran

Er bestaat een goede exportmarkt voor avocado’s dit blijkt onder meer uit de exportgegevens van Israël en Spanje. “Telers uit Hatay moeten ook profiteren van de voordelen van de Europese markt,” zegt Kaplankýran. Turkije heeft geen duidelijke gegevens van de avocadoproductie, maar Kaplankýran voorspelt dat de jaarlijkse opbrengst 50.000 ton kan bereiken. Zaak is wel dat boeren hiervan op de hoogte worden gesteld. Ook moeten de inwoners van Turkije nog overtuigd worden van de smaak van de avocado. “Bewustmaking speelt hier een grote rol in, dit zal ook meteen de teelt positief beïnvloeden,” aldus de professor.

Bron: Hurriyetdailynews.com

Bron: http://www.agf.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=58169

You May Also Like