Burgemeester uit Turkije daagt Philip Morris

Philip Morris kan eerdaags een dreigend telefoontje uit Turkije verwachten. Op de pakjes sigaretten van de tabaksfabrikant (met grote merken als Marlboro) staat sinds jaar en dag in minuscule letters ‘Veni, vidi, vici’ gedrukt, maar de gevleugelde woorden van Julius Caesar zijn nu gepatenteerd door het Turkse stadje Zile.
Het Turkse Patent Instituut heeft de aanvraag van burgemeester Lütfi Vidinel 2,5 jaar na aanvraag eindelijk gehonoreerd. De komende tien jaar is de leus eigendom van Zile. Want in dit noordelijke stadje, onder Romeinen beter bekend als Zela, versloeg Julius Caesar in 47 voor Christus koning Pharnakes van Pontus na een korte veldslag.Met het geld dat het patent moet opbrengen, wil Vidinel investeren in cultuur en toerisme. Én in de gezondheid van verstokte rokers. ‘We gaan in gesprek met de tabaksfabrikant. Ze moeten ‘Zile’ naast de slogan vermelden, of op zijn minst royalty’s betalen voor het gebruik van de uitdrukking’, zegt hij tegen Sabah.

Uitgebreider stuk te lezen in de Volkskrant, zie bron:

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/3242858/2012/04/19/Burgemeestervan-Turks-stadje-daagt-Philip-Morris.dhtml

You May Also Like