7.5 C
Alba Iulia
zaterdag, september 30, 2023
No menu items!

Treintunnel onder de Bosporus

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Het Amerikaanse BOUWVAKBLAD ENR onthult in een omslagverhaal dat de aanleg van de veertien kilometer lange treintunnel onder de Bosporus tussen het Europese en het Aziatische deel van Istanboel ernstige vertragingen oploopt.De tunnel zal niet, zoals gepland, in april 2009 klaar zijn maar waarschijnlijk niet voor oktober 2011. Bij het Yenikapi-station, een tunnelingang aan de Europese zijde, zijn overblijfselen gevonden van een duizend jaar oude Byzantijnse haven. Het werk aan de tunnel is daar nu stilgelegd zodat archeologen eerst hun werk kunnen doen ‘Ons werkschema wordt nu gedicteerd door een museum’, zegt Tetsuro Matsukubo,projectleider vande Japanse Taisei Corp.
Onder een andere deel van het traject is het werk van een earth pressure balance machine stopgezet omdat talloze, nieuwe gebouwen langs het traject dreigen te verzakken. De overheid wil nu vijfhonderd gebouwen evacueren voordat de machine zijn werk kan hervatten. De twee aanvoertunnels aan weerszijden van de Bosporus worden gegraven door boormachines. Het deel van de tunnel onder het water van de Bosporus zal echter bestaan uit elf afgezonken caissons die per stuk 18.000 ton wegen. Ieder caisson is 15,3 meter breed, 8,6 meter hoog en 135 meter lang en heeft betonnen wanden (versterkt met staal) die een meter dik zijn. Negen caissons zijn al geplaatst. (tz)
Bron: Technisch Weekblad

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here