7.5 C
Alba Iulia
donderdag, november 30, 2023
No menu items!

Turkije introduceert biljet

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Turkije voert nieuwe bankbiljetten in door het woord ‘nieuw’ uit de naam van de huidige valuta te schrappen.
De oude munteenheid – de Turkse lira – komt terug, maar wel in een nieuw jasje. Ingewikkeld? Turken zijn dat wel gewend. Zij hebben hiervoor een standaarduitdrukking bij de hand: ,,Dit is nou eenmaal Turkije.’’
De nieuwe biljetten en munten worden vanaf 1 januari 2009 geïntroduceerd. Eind volgend jaar moeten de huidige ‘nieuwe Turkse lira’-biljetten en -munten helemaal zijn verdwenen. Revolutionair is dat op de nieuwe bankbiljetten Mustafa Kemal Atatürk, de vader des vaderlands, voor het eerst in de Turkse monetaire geschiedenis concurrentie krijgt van andere beroemde Turken. Tot nu toe staat Atatürk op elk bankbiljet, met op de achterkant zijn mausoleum of toeristische trekpleisters.
De levensgenieter Atatürk staat op alle bankbiljetten en munten onveranderlijk afgebeeld als een strenge, bezorgde vader. Alle nieuwe zijn voorzien van een lachende, optimistische Atatürk en de symbolen van de Turkse vlag: de ster en de maansikkel. De concurrentie die de grote Atatürk moet dulden op de b-kant van ‘zijn’ bankbiljetten bestaat uit apolitieke Turken, zoals de mystieke soefidichter Yunus Emre (1280- 1321).
In 2005 werd de nieuwe Turkse lira ingevoerd als onderdeel van een streng monetair en economisch hervormingsprogramma onder toezicht van het IMF om de financiële crisis te bezweren en de hollende inflatie van boven de 30 procent te beteugelen. De Turkse munt was voor 2005 zo weinig waard, dat bankbiljetten in miljoenen werden gedrukt. Het grootste was 20 miljoen lira (10 euro).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here