7.5 C
Alba Iulia
donderdag, november 30, 2023
No menu items!

Turks parlement – Civil Society

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Turks parlement werkt samen met Nederlands ministerie van Financiën, de Tweede Kamer en de Algemene Rekenkamer aan een betere controle van de begroting.
In de Europese Unie moet iedere lidstaat ervoor zorgen dat overheidsbudgetten transparant zijn en dat het parlement daarop adequate controle uitvoert. Turkije, als kandidaat-lidstaat, moet volgens de EU nog hard werken aan het verbeteren van dit ‘planning and budgeting’-proces. In het kader van het Matra-flexprogramma ondersteunen Nederlandse experts het Plan- en Budget Committee (PCB) van het Turkse parlement (vergelijkbaar met onze commissie voor de Rijksuitgaven) in de behandeling van de begroting.
Ondersteuning Turkse ‘commissie voor Rijksuitgaven’
In 2007 verzocht Turkije Nederland om steun bij het verbeteren van de behandeling van de begroting door deze Turkse ‘commissie voor de Rijksuitgaven’. Deze belangrijke commissie draagt de exclusieve verantwoordelijkheid voor de parlementaire behandeling van de begroting en verantwoording. De behandeling van de hiermee gemoeide stukken is, door de opzet van de begroting en de inrichting van het proces, een moeizame aangelegenheid die nauwelijks binnen de wettelijke termijn afgehandeld kan worden. Aan de behandeling van Rekenkamerrapporten, die ook uitsluitend door het Plan- en Budget Committee behandeld dienen te worden, komt men amper toe. Het Turkse parlement heeft daardoor het gevoel onvoldoende grip op de materie te hebben.
Het Turkse Plan- en Budget Committee wil haar staf trainen zodat deze meer inhoudelijke ondersteuning bij het begrotingsproces kan bieden. Ook wordt voorzichtig de weg ingeslagen naar een grotere betrokkenheid van ‘de burger’ in het begrotingsproces. In een project dat wordt uitgevoerd door het Nederlandse ministerie van Financiën, de Tweede Kamer en de Algemene Rekenkamer, worden de eerste stappen gezet.
Bezoek Turks parlement aan Tweede Kamer
In het voorjaar van 2008 bezocht een Turkse parlementaire delegatie het Nederlandse parlement en werd ontvangen door de commissie voor de Rijksuitgaven. De delegatie had ook een ontmoeting met de directeur Begrotingszaken van het ministerie van Financiën en sprak tevens met minister Bos.
‘Mini-mini-conferentie’ schot in de roos
Als deel van het project werd in juli jongstleden in Ankara, onder begeleiding van het Nederlands projectteam, onder andere een ‘mini-mini-conferentie’ georganiseerd over de manier waarop belangengroepen participeren in het beleids- en begrotingsproces. Naast leden van de Turkse parlementaire staf nam ook het Turkse ministerie van Financiën deel, evenals de Treasury, de Turkse Rekenkamer en diverse belangenorganisaties. De workshops die het projectteam verzorgde en de mini-mini-conferentie bleken een schot in de roos: er werden zelfs televisieopnamen gemaakt en delen van de bijeenkomsten werden op het Turkse landelijke journaal (TRT3) uitgezonden.
Medewerkers van het Turkse parlement zeiden dat het nog niet eerder was voorgekomen dat het Turkse parlement de deuren zo open zette voor vertegenwoordigers van ‘civil society’. Een mooie opsteker voor het Nederlandse projectteam!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here