7.5 C
Alba Iulia
zaterdag, september 30, 2023
No menu items!

Twents bedrijfsleven ruikt kansen in Turkije

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Ruim tweehonderd Nederlandse zakenlieden, bestuurders en onderwijsmensen stappen vandaag in het vliegtuig in naar Turkije.Onder hen bevinden zich twintig Twentenaren die in de grote handelsmissie de kansen op het gebied van zakendoen en onderwijs gaan verkennen. Het Twentse smaldeel van de vlootschouw wordt geleid door de Enschedese wethouder Eric Helder, die als ambassadeur voor heel Oost-Nederland gaat proberen een Twentse voet tussen de Turkse deur te steken.
Helder ziet het als een erkenning van de economische betekenis van Twente dat hij samen met de wethouders van de vier grote steden en Eindhoven is uitgenodigd om met de staatssecretarissen Frank Heemskerk (EZ) en Marja van Bijsterveldt (OCW) een week lang door Turkije te reizen.
Volgens Helder kan Twente er ook goede zaken doen: “Turkije heeft een goed ontwikkelde economie met hoogopgeleide mensen. Het zit in de wachtkamer voor de EU en kan op grond daarvan meedoen met bijvoorbeeld subsidieverwerving. Met name in de maakindustrie en de ICT liggen voor Twentse bedrijven kansen in de sfeer van toelevering, kennisuitwisseling en afzet. Ook op het gebied van nieuwe media en reclame kan Nederland nog heel wat van ze leren. Turkije moet je dus niet zien als een lagelonenland waar je eventjes een paar jaar je productie stalt en dan weer wegtrekt.
Ook daar stijgen de lonen de komende jaren en hun kracht ligt juist op het gebied van technologische kennis, waar Twente het ook van moet hebben. Zo is de Enschedese ondernemer Peter Langela van Starsale naar Antalya getrokken om daar een tweede vestiging te openen. Daar werken inmiddels 34 mensen. Want behalve toeristenoord is Antalya ook een universiteitsstad en is er een ontwikkelingszone met fiscale faciliteiten.”
Twente heeft al wel enige contacten met Turkije, onder meer door stedenbanden van Hengelo en Almelo met Turkse steden en door de aanwezigheid van een grote Turkse gemeenschap in de regio van bijna 24.000 mensen. Een groot aantal van hen is ondernemer en heeft een goede kennis van het Turkse bedrijfsleven. Enkele Twentse ondernemers die met de missie meegaan zijn zelf Turk ( zoals directeur Y. Simsek van uitzendbureau Simytech in Hengelo) en de Twentse gemeenschap is ook bij de voorbereiding van de reis betrokken geweest. Daardoor kunnen bestuurders, ondernemers en onderwijsmensen straks sneller spijkers met koppen slaan in Turkije.
Onder meer gebeurt dat in matchmaking-sessies waarin ondernemers een-op-een bij elkaar gezet worden. “Maar ook in het vliegtuig en onderweg zal er onderling druk genetwerkt worden. Dat leverde bij de voorbereiding al nuttige contacten op”, zegt Tuba Avdan van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling in Enschede. De Turkse Enschedese reist zelf ook mee om de Twentse delegatie te begeleiden.
Helder treedt tijdens de missie op de voorgrond als spreker bij de overdracht van een waterzuiveringsinstallatie in Istanboel maandag, waar via Norit ook een Twentse inbreng in zit. Dinsdag is hij bij een expositie van de Istanbul Mode Academie, waar de AKI een creatieve inbreng in de collectie heeft gehad. Vervolgens doet de missie de steden Ankara en Izmir aan.
Tijdens de reis zullen ROC van Twente en Saxion de mogelijkheden voor stages en internationale uitwisseling van studenten tussen Turkije en Nederland bespreken.
Wethouder Helder houdt tijdens de reis die tot en met vrijdag duurt een weblog bij over de wederwaardigheden tijdens de missie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here