7.5 C
Alba Iulia
maandag, december 4, 2023
No menu items!

Kansen in ict, tuinbouw en milieu

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

In aanwezigheid van Pierre van Hooijdonk is gisteren in Istanbul de aftrap gegeven voor de grootste Nederlandse handelsmissie ooit naar Turkije.Ruim honderd ondernemers, dertig onderwijsinstellingen, vertegenwoordigers van Kamers van Koophandel en wethouders uit vijf steden zullen een week lang de veelbelovende Turkse markt verkennen.
Onder aanvoering van de staatssecretarissen Heemskerk (Economische Zaken), Van Bijsterveldt (OCW) en MKB-voorzitter Hermans worden partners gezocht, akkoorden gesloten en plannen gemaakt. Morgen worden de politici ontvangen door premier Erdogan.
Ter promotie van de Nederlandse robotica-sector begon de missie met een demonstratie voor Turkse ondernemers van robotvoetbal. Ook Pierre van Hooijdonk trok veel belangstelling van de Turkse media, die hem opnieuw vragen stelden over zijn oude club Fenerbahce. Hij speelde twee seizoenen (2003-2005) bij Fenerbahce, maakte 32 goals en beide jaren werd de club landskampioen. ‘Aziz Piyer’ (Heilige Pierre), zoals hij door de fans van Fenerbahce wordt genoemd, blijkt nog steeds ongelofelijk populair in Turkije.
Ict is een van de vijf sectoren die volgens het nieuwste onderzoeksrapport van ABN Amro ‘veelbelovend zijn voor Nederlandse ondernemers’. De andere zijn land- en tuinbouw, chemicaliën, energie en milieu.
Vorig jaar bedroeg de omvang van de ict-markt in Turkije 5,2 miljard dollar. Binnen vijf jaar zal die naar verwachting zijn verdubbeld tot 10 miljard dollar. Daarmee is de Turkse ict-sector een van de snelst groeiende in de regio.
Outsourcing naar Turkije wordt voor steeds meer Nederlandse bedrijven aantrekkelijk. Vindt ook directeur Ali Kahyaoglu van het bedrijf Dutch Telecom Solutions uit Raalte. ,,Ik heb twee afspraken, een in Istanbul en een in Ankara,’’ zegt Kahyaoglu. ,,Er zijn twee opties: ik ga werk uitbesteden aan een Turks bedrijf of ik begin met een partner een Turkse tak van ons bedrijf. In Nederland is een tekort aan goed technisch personeel. In Turkije zijn er genoeg jongeren die voor ons, tegen een lager salaris, als werktuigbouwkundige AutoCad-tekenaars aan het werk kunnen.’’
Zijn bedrijf werkt in opdracht van grote telecombedrijven als T-Mobile, KPN en Vodafone. ,,Wij bouwen antennes, doen aarding, bekabeling, apparatuurkasten, verzorgen het onderhoud en zorgen voor het updaten van de apparatuur. Er is steeds meer werk.’’
Een groeiend aantal Nederlandse ondernemers heeft belangstelling voor de dynamische Turkse markt, ziet staatssecretaris Heemskerk. ,,Bedrijven hebben interesse, want de economische groei in Turkije is al jaren erg hoog, de beroepsbevolking is jong en relatief goed opgeleid en er zijn structurele hervormingen doorgevoerd die het klimaat voor buitenlandse investeringen sterk hebben verbeterd.’’
Door de snelle economische groei en de explosieve urbanisatie in de afgelopen jaren, kampt Turkije met enorme milieuproblemen. Volgens EU-bronnen zal Turkije de komende tien jaar voor euro 68 miljard moeten investeren om de milieuproblemen op te lossen. Veel wetgeving is inmiddels aangepast aan de EU-regelgeving.
Nederlandse ondernemers in de missie zullen deze week verkennen hoe zij kunnen inhaken op de moderniseringsslag die Turkije begint te maken op het gebied van de bescherming van het milieu.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here