7.5 C
Alba Iulia
maandag, december 4, 2023
No menu items!

Credit Europe Bank bestormt Russische markt

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

In Nederland is Credit Europe Bank vrij onbekend, behalve bij bewuste spaarders. Via aantrekkelijke rentes heeft de Nederlandse bank met Turkse wortels zo’n 2,5 miljard euro aan Nederlands spaargeld aangetrokken. Expansie zoekt de bank vooral in opkomende markten zoals Rusland, waar mensen nog ”underbanked” zijn.
Turhan Cemal Beriker, bestuursvoorzitter van Credit Europe Bank, wil een misverstand wegnemen. „Soms denken mensen dat wij in Europa spaargeld opscheppen om dat vervolgens linea recta door te zetten naar opkomende markten. Natuurlijk is ”funding” in landen zoals Nederland en Duitsland voor ons belangrijk. Maar we houden ook veel van dit geld aan als reserve. En in Rusland zijn we ook in staat kapitaal op te halen.”
Rusland geldt voor Credit Europe Bank als een peiler voor groei, naast landen zoals Roemenië en Oekraïne. Rusland is hard getroffen door de financiële crisis, maar is inmiddels herstellende.
„Gezonde bedrijven willen weer geld lenen en komen weer naar ons toe. Dat valt op, want deze markt heeft enkele maanden stilgelegen”, aldus econoom Bulent Ilgun van Credit Europe Bank.
Vorig jaar behaalde Credit Europe Bank bijna 75 miljoen euro winst. Daarvan kwam 29 miljoen euro uit Rusland, waar de bank aan de weg timmert.
Met ongeveer 7500 zakelijke en 2,2 miljoen particuliere klanten, 100 vestigingen en 180 geldautomaten behoort Europe Credit Bank inmiddels tot de veertig grootste banken van het land.
De bank heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam en is behalve in Nederland onder meer actief in België, Duitsland, Malta, China en Turkije. De bank nam begin vorig jaar Credit Europe Bank (Suisse) SA en Credit Europe Bank (Romania) SA over. Er werken meer dan 6000 man bij de bank.
Hoewel de meeste Russen hun financiën regelen bij staatsbanken, rukken de commerciëlen op, zegt Enver Murat Basbay, baas bij de Russische tak. „Wij hebben een maand nodig om te beslissen of iemand wel of niet een lening krijgt. Bij een staatsbank kan dat zes of zeven maanden duren”, schetst hij.
Behalve op de zakelijke markt zet Credit Europe Bank fors in op de Russische particulier. Geldleningen, autoleningen, hypotheken, creditcards; met alle soorten producten bestormt Credit Europe Bank de markt.
En de Rus die toch echt graag dat bankstel wil, kan zelfs in het warenhuis aan een balie van Credit Europe Bank een lening loskrijgen.
„Op een autolening vragen we zo’n 15 procent rente. Iemand die per se dat nieuwe mobieltje wil, lost ons af in termijnen. Dan kan de rente uiteindelijk wel 40 procent bedragen”, schetst Basbay de tarieven.
Maatschappelijke discussies over overcreditering van consumenten spelen in Rusland niet, zegt Basbay. „We worden juist aangespoord om meer uit te lenen.”
Volgens hem is Rusland toe aan banken die maatwerk leveren. „Rusland is wat dat betreft underbanked”, stelt hij. Veel mensen maken er nog geen gebruik van het scala aan financiële diensten.
Basbay weet dat geld uitlenen ook risico’s oplevert. De achtergrond van de lener wordt dan ook grondig bekeken. „Maar we weten dat 8 tot 10 procent van de mensen een lening voor een mobieltje niet terugbetaalt. Dat is ingecalculeerd en in de tarieven die we vragen verdisconteerd”, noemt de bestuurder als voorbeeld. „Wij zijn een Nederlandse bank en hanteren ook de westerse maatstaven van risicobeheer”, aldus Basbay.
Zorgen heeft Credit Europe Bank naar eigen zeggen dan ook niet. Volgens bestuursvoorzitter Beriker zal Credit Europe Bank ook dit jaar in alle landen winstgevend zijn.
Volgens de vergelijkingssite Independer waren Nederlandse spaarklanten per eind vorig jaar zeer tevreden over de bank. Maar de bank zit niet meer in de top tien wat betreft hoogste spaartarieven.
Bron: http://www.refdag.nl/artikel/1417158/Credit+Europe+Bank+bestormt+Russische+markt.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here