7.5 C
Alba Iulia
dinsdag, december 5, 2023
No menu items!

KEMA helpt Turkije met planning van elektriciteitsnetwerk

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Liberalisering Turkse elektriciteitsmarkt en stijgende elektriciteitsvraag vereisen betere netwerkplanning
Arnhem, 12 oktober – In opdracht van de Economische Voorlichtingsdienst (EVD) helpt KEMA het Turkse elektriciteitsdistributiebedrijf Türkiye Elektrik Daðýtým Anonim Þirketi (TEDAÞ) met het verbeteren v an zijn netwerkplanning. Door de liberalisering van de Turkse elektriciteitsmarkt en de stijgende elektriciteitsvraag zijn de eisen aan netwerkplanning veranderd. Het project, dat onderdeel is van het toetredingsproces van Turkije tot de Europese Unie, is naar verwachting in december 2010 afgerond. Naast KEMA participeren het Turkse ministerie van Energie en Natuurlijke Bronnen, de Turkse toezichthouder op de energiemarkt, het Turkse transmissiebedrijf TEÝAÞ en Enexis in het project.
Verbetering planning
KEMA zal als projectleider de methodologieën voor netwerkplanning die momenteel in Turkije gehanteerd worden, herzien en verbeteren door de ontwikkeling van een nieuw model en aangepaste standaarden. Daarnaast zal KEMA personeel van TEDAÞ trainen om het nieuwe model te kunnen hanteren en een ‘Training the Trainers’ programma verzorgen. Onderdeel van het project is ook om het opereren van TEDAÞ als distributiebedrijf te beoordelen en te toetsen aan de geldende E U-richtlijnen.
Verfijnder distributienetwerk
H! et TEDAÞ-netwerk is verdeeld in 21 regionale distributiebedrijven die momenteel geprivatiseerd worden via een zogenaamd Transfer of Operating Rights (ToR) proces. De vraag naar elektriciteit in Turkije is de afgelopen jaren met 6-9% per jaar toegenomen. De verwachting is dat de groei zich ook in de komende jaren zal blijven doorzetten. Om aan deze vraag te kunnen voldoen is nieuwe opwekcapaciteit nodig. Hierdoor is in Turkije sprake van een groeiend aantal onafhankelijke energiebedrijven en ruime mogelijkheden voor duurzaam opgewekte elektriciteit uit water, aardwarmte, zon en wind. Door de capaciteitsuitbreiding en het voortgaande liberaliseringproces is de behoefte aan een verfijnder distributienetwerk toegenomen.
Reactie Pier Nabuurs, voorzitter Raad van Bestuur KEMA:
‘We zijn verheugd dat KEMA een bijdrage kan leveren aan verbetering van het Turkse elektriciteitsnetwerk. De Turkse energiesector is sterk in ontwikkeling en biedt veel kansen. In dit project zu llen we best practices toepassen, zoals opgedaan in andere landen, om TEDAÞ in staat te stellen goed in te spelen op toekomstige netwerkontwikkelingen, zoals de inpassing van decentraal opgewekte elektriciteit.’
Over KEMA
KEMA (www.kema.com), dat is opgericht in 1927, is een zelfstandig kennisbedrijf dat wereldwijd actief is in de energiewaardeketen en gespecialiseerd in hoogwaardige dienstverlening op het gebied van business & technische consultancy, operationele ondersteuning, metingen & inspecties, en testen & certificatie. Als onafhankelijke organisatie, adviseert en ondersteunt KEMA zowel overheidsorganisaties als producenten, leveranciers en eindgebruikers van energie. Bij KEMA werken ruim 2.000 professionals, verspreid over 20 landen wereldwijd.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here