7.5 C
Alba Iulia
maandag, september 25, 2023
No menu items!

Turkije grootste leverancier aubergine

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Het gaat slechter met de Nederlandse aubergineteelt. Telers krijgen voor de tweede keer op rij een teleurstellend jaar te verwerken, meldt het Productschap Tuinbouw. ‘Na de goede prijzen die de Nederlandse aubergines in 2007 opbrachten, wordt 2009 een teleurstellend jaar.’
In 1999 had de productie van aubergine in Nederland een hoogtepunt bereikt van 38 miljoen kilogram. Door de slechte prijzen daalde daarna het areaal en de productie, om vervolgens vanaf 2001 weer toe te nemen. Het grootste deel van de Nederlandse aubergineproductie wordt geëxporteerd, vooral naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Invoer van aubergine (met name uit Spanje) vindt het meest plaats in de periode oktober t/m april en is gedeeltelijk bestemd voor re-export. ‘Na de goede prijzen die de Nederlandse aubergines in 2007 opbrachten, wordt 2009 het tweede teleurstellende jaar op rij voor de Nederlandse telers’.
De uitvoer van Nederlandse aubergine bedraagt de laatste jaren 32 tot 34 miljoen kg per jaar. Het zwaartepunt van de uitvoer valt in de periode april t/m oktober. Duitsland is de grootste exportmarkt voor Nederlandse aubergine maar vertoont de laatste jaren geen groei. De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk is de laatste jaren wel duidelijk toegenomen. Ook Zweden en Rusland zijn de afgelopen jaren groeimarkten geweest.
Het percentage Nederlandse huishoudens dat aubergine koopt, groeit maar is nog steeds relatief laag. In 2008 is er een lichte daling geweest van de gemiddelde gekochte hoeveelheid per huishouden. Albert Heijn is verreweg de grootste aubergineverkoper van Nederland, met een aandeel dat in de richting van 50% gaat. Discountsupermarkt Lidl heeft de laatste jaren haar marktaandeel bij de aubergineverkoop duidelijk weten te vergroten.
In veel Europese landen is de productie van aubergine de laatste jaren stabiel geweest of gedaald maar in Nederland en Spanje is de productie de afgelopen jaren toegenomen. De invoer van aubergine uit landen buiten de Europese Unie is beperkt maar vertoont een stijgende lijn. Turkije is de grootste leverancier van buiten de Europese Unie. De laatste jaren is er ook wat meer invoer uit enkele Afrikaanse landen en uit de Dominicaanse Republiek.
Bron: http://www.ziezo.biz/templates/dispatcher.asp?page_id=viewitem&itemid=10348541

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here