7.5 C
Alba Iulia
donderdag, november 30, 2023
No menu items!

Turkije in de toekomst wellicht bananenexporteur

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Er groeien al bijna 100 jaar bananenplanten in Turkije. De bananen worden geteeld aan de Mediterraanse kust in de buurt van Alanya. In het begin van de vorige eeuw plantte de Turkse koopman Serifali Ahmeet Aga na een trip naar Egypte de eerste bananenplant in zijn achtertuin. In de jaren 20 begon de vraag naar het fruit toe te nemen.
Op dit moment bedraagt het areaal zo’n 4.000 ha en produceert men in de regio jaarlijks 200.000 ton fruit. De totale consumptie is ruim 400.000 ton, aldus Mehment Kurhal van het Turkse ministerie van landbouw. Daarom heeft men plannen om de productie te verhogen en van Turkije een potentiële bananenexporteur te maken.
Op dit moment vindt ongeveer de helft van de productie plaats in beschermde teelten. Men wil dit aandeel vergroten, maar lokale telers zijn erop tegen omdat daardoor de productiekosten zullen toenemen. Volgens Mehmet zorgt een beschermde teelt er echter ook voor dat de productiviteit verdubbelt van 37,5 ton per hectare naar 75 ton per hectare.
In de hele regio zijn er ruim 400.000 werknemers actief.
Bron: http://www.agf.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=53598

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here