7.5 C
Alba Iulia
zondag, september 24, 2023
No menu items!

Extra controle op peren uit Turkije

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

De groente- en fruithandel en verladersorganisatie EVO vragen uitstel van de verscherpte invoercontroles op plantaardige producten.
Nederlandse havens en luchthavens dreigen productstromen te gaan missen, omdat die mogelijk verlegd worden naar het buitenland.
Vanaf 25 januari gaat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) strengere controles uitvoeren op een pakket producten uit risicogebieden. Zo worden Turkse peren extra gecontroleerd op het middel amitraz, maar ook paprika’s, courgettes en tomaten uit Turkije. Thaise producten en bananen uit de Dominicaanse Republiek dienen eveneens extra gecontroleerd te worden, volgens de Europese verordeningen.
Volgens de EVO heeft Nederland echter de strengste controleprocedures opgetuigd. “Door zwaardere invoeringscondities op te leggen dan omliggende landen, dreigt Nederland zich op te stellen als het braafste jongetje van de klas.” Dat zal volgens beide koepels leiden tot het verleggen van handelsstromen naar andere havens en luchthavens in Europa en zo de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven aantasten, maar ook tot extra kosten leiden.
Volgens handelskoepel Frugi Venta vindt al langer overleg plaats tussen bedrijfsleven en VWA over dit onderwerp, maar lijkt geen passende oplossing gevonden te worden voor de invoeringstermijn van januari. Bedrijven vrezen dat de strengere controles de bedrijfsprocessen te veel aantasten. Ook de tarieven steken negatief af tegen de buurlanden. Volgens de EVO zijn er verder nog onduidelijkheden over bevoegdheidsverdeling tussen betrokken controle-instanties.
Frugi Venta hoopt dat voor de invoeringsdatum alsnog een overeenkomst kan worden gesloten en wil nog niet inhoudelijk reageren op de berichten. “De betreffende instanties zijn nu niet dik bezet. We willen ze wel de kans geven op het verzoek tot uitstel van de nieuwe regeling te kunnen reageren”, zegt een woordvoerder.
Naast groente en fruit richten de extra controles zich op aflatoxinenen (gif uit schimmels) in specerijen en veevoergrondstof.
Bron: http://www.agd.nl/1092082/Nieuws/Artikel/Import-blijft-weg-door-strengere-controles.htm

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here