7.5 C
Alba Iulia
zaterdag, september 30, 2023
No menu items!

Turkse miljardair krijgt ruim 11 jaar

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

De op een na rijkste man van Turkije is veroordeeld tot ruim 11 jaar cel. Miljardair Mehmet Karamehmet kreeg de straf voor gesjoemel bij een bank waarvan hij bestuursvoorzitter was.
Karamehmet is topman van Turkije’s grootste mobiele telefoniebedrijf, Türkcell. Hij bezit televisiestations en kranten en is een van de machtigste zakenmensen van Turkije. Desondanks is hij relatief onbekend.
‘Karamehmet is heel introvert’, zegt Burçak Güven, hoofredacteur van de Turkse editie van het zakenblad Forbes.
Foto’s
Güven: ‘Tot voor kort had zelfs niemand in de media hier fatsoenlijke foto’s van hem. Wij hebben hem een paar jaar geleden overgehaald om voor ons te poseren. We hoopten toen dat we ook een paar vragen zouden kunnen stellen, maar hij zweeg gedurende de hele fotosessie. We kregen geen woord uit hem.’
Karamehmet werd naast een celstraf door de rechtbank in Istanbul ook veroordeeld tot een boete van 227 miljoen euro. Hij kreeg de straf voor het verduisteren van grote bedragen uit Pamukbank, waarvan hij tot 2002 bestuursvoorzitter was.
Eigen bedrijven
De zakenman gebruikte het geld voor zijn eigen bedrijven. Pamukbank leed hierdoor grote verliezen en werd in 2002 overgenomen door de autoriteiten. De bank ging later dat jaar failliet. De autoriteiten namen ook een andere bank van Karamehmet over en verkochten die aan een familieconcern.
De affaire speelde zich af in een tijd waarin het hele Turkse banksysteem een crisis doormaakte. Politici hadden staatsbanken jarenlang gebruikt om zelf voordelig geld te lenen of om vriendjes te bevoordelen.
Onvoldoende toezicht
Ook werden veel private banken ondoorzichtig gerund. Er was onvoldoende toezicht. Tussen 1997 en 2003 gingen in Turkije meer dan 20 banken ten onder.
Inmiddels is het toezicht flink aangescherpt. Karamehmet heeft een groot deel van de miljardenverliezen van zijn twee vroegere banken de afgelopen jaren terugbetaald aan de Turkse staat.
Hoofdrolspeler
De zakenmagnaat is, ondanks de strafzaak tegen hem, nog altijd een hoofdrolspeler in de economie. Hij probeert op dit moment een aandeel te veroveren in de oliewinning in de autonome Koerdische regio in Noord-Irak.
Volgens Forbes was Karamehmet vorig jaar de op één na rijkste man van Turkije. Zijn vermogen werd door het zakenblad geschat op ruim twee miljard euro.
Hoofdredacteur Güven denkt dat de kans klein is dat de tycoon daadwerkelijk in de gevangenis belandt. ‘Hij heeft goede advocaten. Ik verwacht dat de straf in hoger beroep zal worden verlaagd en omgezet in een geldboete’, meent de hoofdredacteur.
Bron: http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1348275.ece/Turkse_miljardair_krijgt_ruim_11_jaar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here