7.5 C
Alba Iulia
zondag, september 24, 2023
No menu items!

Nederland gaat Turkije steunen in verslavingszorg

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

GGZ-instelling Tactus heeft in Turkije een regionaal behandelmodel voor verslaafden gelanceerd. Voor dit project telde het Ministerie van Buitenlandse Zaken een bedrag van circa 6,5 ton neer.
Het eerste resultaat bestaat uit de opening van een kliniek met tien bedden. Voor de komst van Tactus telde Gaziantep in Zuidoost-Turkije slechts twee bedden voor verslavingszorg. De komende drie jaar gaan trainers van Tactus op locatie helpen de klinische faciliteit verder uit te bouwen, met name door kennis over te dragen over evidence based behandelmethoden. Daarnaast komt er twee tot drie keer een Turkse delegatie naar Nederland.
Behandelcultuur Turkije
Hoewel het initiatief vooral bedoeld is om Turkse zorgverleners te ondersteunen, denkt projectleider Adri Hulshoff dat ook Tactus baat kan hebben bij de uitwisseling. “Wij leren zo de behandelcultuur in Turkije kennen”, stelt Hulshoff. “Het is voor ons niet altijd gemakkelijk om aansluiting te vinden bij Turkse verslaafden in Nederland.”
Minderjarige lijmsnuivers
De voornaamste doelgroep van het Tactus-initiatief bestaat uit veelal minderjarige lijmsnuivers. Daarnaast is ook het gebruik van heroïne en cannabis in opkomst. De opening van de kliniek in Gaziantep is in de Turkse media breed uitgemeten. De opening medio februari werd verricht door de Turkse minister van Europese Integratie.
Maatschappelijke Transformatie Programma
Tactus voert het project uit in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Financiering vindt plaats binnen het kader van het zogeheten Maatschappelijke Transformatie (Matra) Programma, bedoeld om potentiële toetreders tot de Europese Unie te ondersteunen op het gebied van ondermeer goed bestuur, gezondheidszorg en veiligheid.
Bron: Skipr

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here