7.5 C
Alba Iulia
vrijdag, maart 24, 2023
No menu items!

Recessie in Turkije achter de rug

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Turkije is uit de recessie geklommen. In het vierde kwartaal groeide het bbp met 6,0 procent op jaarbasis, meer dan de 4 procent die analisten hadden verwacht. De sterke prestatie kan ertoe leiden dat de Turkse centrale bank sneller dan verwacht de rente optrekt.
Brussel (tijd) – Volgens herziene cijfers kromp de Turkse economie in het eerste kwartaal van 2009 met 14,5 procent op jaarbasis, in het tweede kwartaal met 7,7 procent en in het derde kwartaal met 2,9 procent. Over het hele jaar bedroeg de krimp 4,7 procent, wat minder is dan de 5,5 procent waar analisten volgens Reuters op rekenden.
Het stevige herstel in het vierde kwartaal wijst er volgens analisten op dat niet langer voorraden maar de gezinsconsumptie de groeimotor is.
Voor 2010 rekent Turkije, de 17e economie ter wereld, officieel op een economische groei van 3,5 procent, maar volgens analisten zou de groei forser kunnen zijn, gelet op de zwakke vergelijkingsbasis.
Het wordt ook niet uitgesloten dat de Turkse centrale bank vroeger dan voorzien de rente zal optrekken. Tot dusver was een eerste renteverhoging in het derde kwartaal verwacht. De centrale bank gaf eerder aan dat het noodzakelijk zou zijn de rente over een langere periode laag te houden om het economisch herstel te ondersteunen. Maar ze waarschuwde daarbij dat een oplopende inflatie tot een verstrakking van het monetair beleid zou kunnen leiden.
Bron: http://www.tijd.be/nieuws/buitenland/Recessie_in_Turkije_achter_de_rug.8898931-439.art

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here