Turkije is met 80% van de wereld productie en een omzet van 250 miljoen dollar de grootste producent van abrikozen en streeft er naar een overkoepelende mondiale organisatie voor de teelt op te zetten met als doel om samen met de andere spelers in de sector de productiewaarde te verhogen en bij de overheid toegang te krijgen voor investeringen in high-tech verwerking en facilitaire ondersteuning. Turkije is al vele jaren marktleider in verse en gedroogde abrikozen, maar vertegenwoordigers van de sector zeggen dat de inkomsten achterblijven door een gebrek aan vertrouwen en bekendheid. Turkije streeft naar versterking van de marktpositie en wil een hogere toegevoegde waarde creëren en wil door de oprichting van een gezaghebbende organisatie trends onderkennen en uitbreiding geven aan het belang van de sector.
Abrikozen worden vooral geteeld in landen met een mediterraan klimaat en in de omgeving van de Oost-Turkse stad Malatya ligt het belangrijkste teeltgebied van de Turken met in 2008 een productie van 720.000 ton op een oppervlakte van 1 miljoen hectare. Volgens de plaatselijke volksvertegenwoordiger Mehmet Sahin van de APK partij bedraagt de mondiale markt meer dan 2,5 miljard dollar en kan Turkije door het nemen van de juiste stappen de productiewaarde verhogen naar 1 miljard dollar. De abrikozen uit Malatya worden ondergewaardeerd en exporteur Ibrahim Bozkir zegt dat hij zijn abrikozen verkoopt voor 2 tot 3 dollar per kilo, maar de detaillisten verkopen ze per 200 of 300 gram voor minstens 10 dollar. Dat betekent een verlies voor de Turkse telers en een valuta- en prestige verlies voor Turkije. “De oprichting van een internationale organisatie zal de sector meer geloofwaardigheid en professionaliteit geven”, aldus Bozkir.
De hoge verkoopprijzen in andere landen worden toegeschreven aan importeurs die zowel verse als gedroogde abrikozen inkopen en die zelf verwerken en verpakken en zo zelf waarde toevoegen aan het product.
Bron: http://www.agf.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=57152