7.5 C
Alba Iulia
donderdag, november 30, 2023
No menu items!

Aswolk bereikt Turkije

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

De vliegchaos door de enorme aswolk uit de IJslandse vulkaan dijt verder uit en heeft nu zelfs de Europese grenzen overschreden. De wolk aswolk heeft Turkije bereikt en ook daar werd het luchtruim gedeeltelijk gesloten. Waar gaat dit eindigen? Niemand weet het en het gonst van de tegenstrijdige berichten. Terwijl sommige experts vrezen voor een maandenlange chaos, voorspellen de optimisten dat vandaag de helft van de Europese vluchten zou kunnen doorgaan. In België blijft het luchtruim alvast nog tot vanavond 20 uur dicht. Hetzelfde geldt onder meer ook voor de Duitse en de Britse luchthavens. Brussels Airlines vliegt niet tot morgenmiddag en Ryanair zelfs tot woensdagmiddag.
var id2 = ‘0.5840609427275343’;
De aswolk uit IJsland reikte zondagmorgen tot in Bulgarije, ondertussen heeft ze ook de Europese grenzen overschreden. In drie provincies in het noorden van Turkije is besloten om het luchtruim uit veiligheid te sluiten. Dat hebben de Turkse luchtvaartautoriteiten in een communiqué laten weten. Het gaat om de provincies Zonguldak, Sinop en Samsun. Het vliegverbod geldt tot mistens 11 uur.
Nieuwe aswolk boven België
Het KMI verwacht intussen een nieuwe aswolk. Een gedeelte van de vulkaanemissies van zaterdag kunnen samen met de wolkenband gelinkt aan het koufront boven Schotland, vandaag in afnemende concentraties Engeland en de Noordzee bereiken, maar ze blijven waarschijnlijk toch ten noorden van ons land, meldt het KMI.
 
De wolk die duidelijk zichtbaar was op foto’s van satellietbeelden van Eumetsat strekt zich uit van de vulkaan tot +- 59N en 19W. Deze wolk verplaatste zich in een oostelijke tot zuidoostelijke stroming naar de Britse Eilanden, Scandinavië en het Europese continent. Ze “zal waarschijnlijk ook onze streken bereiken in de loop van maandagavond en dinsdag”, luidt de voorspelling.
5.000 in plaats van 24.000 Europese vluchten
De wijde verspreiding van de aswolk blijkt uit het aantal vluchten  gisteren boven het Europese luchtruim: 5.000 tegen ongeveer 24.000 op een normale zondag, of amper zo’n 22 procent. Dat meldt Eurocontrol. In Europa blijven momenteel enkel een deel van Turkije, Griekenland, Bulgarije, Zuid-Italië, de zuidelijke Balkan, Portugal en delen van Spanje gespaard van de aswolken die de vliegtuigen aan de grond houden.
600 Belgen vast in Kinshasa
Bijna 600 passagiers van de luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines zaten gisteren in Kinshasa geblokkeerd wegens de verstoring van het vliegverkeer in Europa. Dat heeft de VN-radio Opkapi gemeld. De maatschappij heeft sinds donderdag drie vluchten uit de hoofdstad van Congo geschrapt, waar Brussels Airlines normaal dagelijks Kinshasa met een Airbus aandoet. Ook Air France, dat eveneens op Kinshasa vliegt, is getroffen.
Nederland wil versoepeling
De Nederlandse demissionaire minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings wil een versoepeling van het Europese vliegverbod. Waar het kan moet het luchtruim weer open. Een aswolk ten gevolge van een vulkaanuitbarsting op IJsland is er de oorzaak van dat sinds donderdag vrijwel al het vliegverkeer boven Europa stil ligt. Volgens de minister kan de luchtvaartsector een algehele sluiting niet langer aan. Hij zal vandaag tijdens een videoconferentie met zijn Europese collega-ministers pleiten voor een versoepeling van het vliegverbod. Eurlings vindt dat Europa zich te streng heeft opgesteld. In de Verenigde Staten kiezen luchtvaartautoriteiten bij een aswolk niet voor een algehele sluiting van het luchtruim, zei Eurlings. (belga/kh)
var id2 = ‘0.9666568221228963’;
19/04/10 04u59
Bron: http://www.hln.be/hln/nl/6836/Vulkaanuitbarsting-IJsland/article/detail/1094427/2010/04/19/Aswolk-bereikt-Turkije-luchtruim-g

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here