7.5 C
Alba Iulia
maandag, september 25, 2023
No menu items!

Het echte werk in Istanbul

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Wat verdient een kelner eigenlijk? En hoeveel uur per dag werkt een taxichauffeur? In de reeks Het echte werk in Istanbul onderzoekt MTNL-correspondente Suna Floret de arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden in de culturele hoofdstad van Europa. Deze week: leraar Hakan Muºlu (36).
Hakan geeft als sinds zijn 22ste les op een middelbare school. Zijn vrouw geeft ook les en ze hebben twee kinderen. Hij houdt van zijn vak en is een geliefde leraar. “Als je eenmaal respect weet af te dwingen, is het een heel dankbaar beroep. Je wordt er alleen niet rijk van.”
Laag inkomen
“Waar in Turkije je ook werkt als leraar, je verdient hetzelfde. Iemand die in het oosten werkt, waar de huur vele malen lager is en de boodschappen veel goedkoper zijn, krijgt dus hetzelfde inkomen (ongeveer 700 euro). Dat zou anders moeten zijn. In Istanbul rijzen de huurprijzen bijvoorbeeld de pan uit. Ik bleef bij mijn ouders wonen tot ik ging trouwen omdat ik anders niet zou rondkomen.”
Bijles
“In Istanbul is het zo dat als de ouders een beetje geld hebben, ze de kinderen bijles laten nemen. Zo maken de leerlingen meer kans om de belangrijkste examen te halen, wat het beroep van de leerling uiteindelijk bepaalt. Om bij te verdienen, geef ik drie avonden per week bijles.”
Turkije versus Nederland
“Ik maak per week een hoop uurtjes en de regels zijn ook niet zo strikt als in Nederland wat betreft het aantal leerlingen in een klas. Maar als je in Istanbul zegt dat je leraar bent, dan hebben mensen respect voor je en zijn ze je dankbaar. In Nederland lopen de lerarenopleidingen leeg terwijl ze hier vol lopen. Daarnaast hebben de scholen hier een hoop vakantiedagen waar mijn vrouw en ik samen van kunnen genieten. Per jaar hebben we in totaal bijna vier maanden vrij.”
Bron: MTNL-redactie
Foto: Suna Floret

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here