7.5 C
Alba Iulia
donderdag, november 30, 2023
No menu items!

Bijeenkomst Codex Comité in Turkije

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

De jaarlijkse bijeenkomst van het Codex Comité voor Contaminanten in Voedsel (CCCF) , vindt volgende week plaats tussen 27 en 30 april in de Turkse havenstad Izmir. Afgevaardigden van meer dan honderd landen en internationale organisaties discussieren over mondiale normen en richtlijnen voor contaminanten in voedselproducten en diervoeders. Contaminanten zijn giftige stoffen die onbedoeld in een product kunnen voorkomen.
Het Comité voor Contaminanten is één van de 30 technische commissies van de  Codex Alimentarius, een in 1962 opgericht overlegorgaan van de VN-organisaties FAO (Food and Agriculture Organisation) en de WHO (World Health Organisation). In de Codex worden wereldwijde normen over voedselveiligheid geformuleerd. Deze normen kunnen gebruikt worden als basis voor nationale (en Europese) voedingsmiddelenwetgeving.
Het comité wordt door Nederland voorgezeten en de organisatie is in handen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De bijeenkomsten worden overwegend in Nederland gehouden, vorig jaar was dat Rotterdam. Maar LNV wil ook dat niet-Europese landen en ontwikkelingslanden bij het adviseren van de voedselnormen betrokken zijn. Vandaar dat het het comité ook regelmatig in andere landen bijeenkomt, zoals in Tanzania, China of de Filippijnen. En nu dus in Turkije.
De belangstelling voor de Codex Alimentarius is de laatste jaren sterk toegenomen. Dit komt enerzijds doordat de WTO sinds 1995 de Codex-normen als uitgangspunt hanteert bij de beoordeling van internationale handelsgeschillen en anderzijds door het sterk toegenomen aantal ledenlanden (171) en de versterkte belangstelling van consumenten voor de veiligheid van voedsel.
Bron: http://www.allepersberichten.nl/persbericht/3974/1/Bijeenkomst-Codex-ComitA-in-Turkije/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here