7.5 C
Alba Iulia
vrijdag, december 1, 2023
No menu items!

Steun in de rug voor Nederlandse tuinbouw in Turkije

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Turkije biedt grote kansen voor de Nederlandse tuinbouw. Sinds de start van het 2g@thereprogramma, SeraCulture, in 2008 zijn de contacten op dit gebied geïntensiveerd. Ter verdieping van de tuinbouwrelatie heeft het Nederlandse ministerie van LNV het Netherlands Agricultural Business Support Office (NABSO) Izmir opgericht.
Met een bruto binnenlands product van ruim 592 miljard europ is Turkije de zeventiende economie van de wereld. Het aandeel van de primaire sector (landbouw en delfstoffenwinning) bedroeg in 2007 ongeveer 9% van het BBP. In voorgaande jaren lag dit percentage iets hoger. In 2008 was 27% van de Turkse bevolking werkzaam in de landbouw.
Tuinbouw
Turkije kent diverse klimaatzones, waardoor jaarrond groente verbouwd kan worden. Gedurende de zomer op de volle grond en in de winter onder beschermde condities, zoals plastic of glas.
De kasgroenteteelt is vooral te vinden in gebieden langs de Middellandse Zee, de Egeïsche Zee en de Zee van Marmara. In deze gebieden heerst een doorgaans gunstig microklimaat, bijna vorstvrij met voldoende licht en water. Volledige klimaatbeheersing is hierdoor nauwelijks nodig. Voor de winterteelt van tomaat, paprika, groene peper, aubergine en komkommer bestaan moderne grootschalige kasbedrijven met teelt onder glas met volledige klimaatbeheersing in de omgeving van Antalya.
In de omgeving van Izmir wordt grootschalig geïnvesteerd in geothermische energie; er wordt aardwarmte als energiebron gebruikt. Vooral Turkse investeerders zijn hier actief. Die zijn veelal afkomstig uit niet-agrarische sectoren als textiel, vastgoed of toerisme. Deze pioniers richten zich op de exportmarkt, in eerste instantie Rusland, de buurlanden op de Balkan, het Midden-Oosten en Centraal-Azië.
SeraCulture
Nederlandse kassenbouwers en toeleveranciers zien de ontwikkeling in Izmir als
buitengewoon kansrijk. Daarnaast bestaat de overtuiging dat de al bestaande omvangrijke tuinbouwgebieden, vooral Antalya, nog beter bediend kunnen worden met Nederlandse technologie en kennis. Daarom is in 2008 het driejarige 2g@there-programma ‘Glastuinbouw Turkije’ gestart. Het programma heeft de voor de Turken herkenbare naam ‘SeraCulture’ gekregen (Sera betekent kas in het Turks).
Doel van het programma is om gezamenlijk een structurele Nederlandse positie op de Turkse markt te verwerven, zowel met bedrijven uit de tuinbouwketen als met bedrijven die vergelijkbare activiteiten ontplooien. Nederlandse kassenbouwers hebben zich, ondanks de sterke concurrentie in de sector, eensgezind achter dit programma geschaard. Inmiddels maken meer dan 30 bedrijven deel uit van het programma. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich nog steeds aanmelden (www.seraculture.com).
Onder de vlag van SeraCulture vinden vele activiteiten plaats. Zo hebben enkele inkomende en uitgaande handelsmissies plaatsgehad. Ook is er ruimte voor G2G-projecten (government to government). In dit kader worden bijvoorbeeld momenteel de mogelijkheden onderzocht voor de start van een trainingscentrum. In de Turkse sector wordt continu opgemerkt dat het schort aan goede training voor de telers. Nederland helpt nu bij het opstellen van een businessplan voor een trainingscentrum in de regio van Antalya.
Daarnaast heeft Wageningen – UR een omvangrijk project uitgevoerd dat moet leiden tot een Sustainable Innovation Centre (SIC) in de regio Izmir. Wageningen – UR heeft in kaart gebracht wat het optimale kasontwerp is om te profiteren van de omstandigheden in de regio Izmir (het gunstige klimaat, geothermale energie en verder). Voor de realisatie van het SIC wordt gezocht naar een Turks energiebedrijf. Uiteindelijk is het SIC een uithangbord voor de Nederlandse tuinbouw.
Opening NABSO Izmir
De vele activiteiten van SeraCulture hebben geleid tot de oprichting van het Netherlands Agricultural Business Support Office (NABSO) Izmir, met Jop Kipp als chief representative. Een Netherlands Agricultural Business Support Office (NABSO) is een tijdelijk handelskantoor dat dient ter ondersteuning van de Nederlandse agribusiness op een bepaalde markt in een bepaald land voor maximaal vier jaar. Er dienen grote marktkansen te zijn in de gekozen regio voor de Nederlandse agribusiness.
Nederlandse bedrijven bepalen het bestaansrecht van het NABSO. Zij kunnen werkplannen indienen bij het NABSO. Het kantoor voert de werkplannen uit. De assistentie kan variëren van het vinden van geschikte handelspartners tot het verhelpen van specifieke technische problemen. Het NABSO Izmir zal SeraCulture assisteren bij de uitvoering van verschillende projecten. Verder draagt het bij aan verdieping van het programma. Ook kan het NABSO aan de slag met individuele werkplannen van Nederlandse bedrijven.
Deelnemers aan het SeraCulture-programma
AVAG, AWETA G&P, Berg Product, Bom Greenhouses, Dalsem Horticultural Projects, De Ruiter Seeds, Dutch Produce Association (DPA), Gakon, Greefa, Green-Q, Grodan, Hagelunie, HANWEL, Environment & Energy, HAWE Systems Europe, Hollandplant, Hoogendoorn Growth Management, Horticoop, Hortilux Schréder, HortiMax, Jenbacher, Koppert Biological Systems, KUBO Greenhouse Projects, LEI, PTC+, Rijk Zwaan Zaadteelt en Zaadhandel, Syngenta Seeds, Van der Hoeven greenhouse builders, Verbakel-Bomkas, Versdirect.nl, Visser International Trade & Engineering, VRIAN projects, Wageningen UR Greenhouse Horticulture, EVD en ministerie van LNV.
bron: Berichten Buitenland, april 2010
Bron: http://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=114420

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here