7.5 C
Alba Iulia
maandag, september 25, 2023
No menu items!

Turkije geïnteresseerd in Nederlands pensioensysteem

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Turkije heeft in vergelijking met Nederland een erg jonge beroepsbevolking en nog weinig te maken met vergrijzing. Toch is Turkije zeer geïnteresseerd in het Nederlandse pensioensysteem dat internationaal geldt als één van de beste  pensioenstelsels. Tijdens de internationale conferentie over sociale zekerheid die van 10-15 mei 2010 wordt gehouden in Turkije, zullen Nederlandse verzekeraars samen met het Agentschap SZW één middag verzorgen over pensioenen.
In Turkije is men bekend met de AOW en aanvullende pensioenverzekeringen, de zogeheten eerste en derde pijler van het Nederlandse pensioenstelsel. De collectieve pensioenverzekering via de werkgever – ofwel tweede pijler, in Nederland een belangrijk onderdeel in de pensioenopbouw – bestaat in Turkije nog niet. De Turkse overheid wil dit systeem graag gaan invoeren, maar heeft behoefte aan kennis en advies over welke aanpassingen in het huidige Turkse hiervoor noodzakelijk zijn.
Invoering van de collectieve pensioenverzekering biedt grote kansen voor Nederlandse verzekeraars, waarvan er meerdere reeds gevestigd zijn in Turkije. Tijdens de handelsmissie van (destijds) staatssecretaris Heemskerk naar Turkije in oktober 2009 hebben een aantal Nederlandse verzekeraars aangegeven kansen te zien op de Turkse verzekeringsmarkt. In gesprek tussen Heemskerk en zijn Turkse collega, de Minister van Industrie en Handel, is toen het idee ontstaan om een seminar te organiseren voor de Turkse overheid waarbij de Nederlandse verzekeraars en overheid het Nederlandse collectieve pensioensysteem zouden kunnen toelichten.
Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken heeft daarop NL EVD Internationaal gevraagd om in het kader van het G2G-programma voor de Turkse overheid een seminar te organiseren over het Nederlandse  pensioenverzekeringssysteem. In overleg met het Turkse Ministry of Labour and Social Security en het Nederlandse ministerie van SZW is besloten het seminar te laten plaatsvinden in Ankara tijdens de “Week of Social Security” (10-15 mei 2010). Nederlandse verzekeraars die reeds actief zijn in Turkije trekken in dit seminar gezamenlijk op en leveren een aantal zeer ervaren sprekers met internationale ervaring op het gebied van het tweede pijlersysteem. Het Turkse Social Security Instituut zal gastheer van het seminar zijn.
Doel van het seminar is om samen met de Turkse relevante overheidsinstanties te discussiëren over hoe het tweede pijlersysteem in Turkije kan worden ingevoerd. Tegelijkertijd biedt het seminar een platform waar Nederlandse verzekeraars zich aan de Turkse overheid kunnen presenteren en de NL pensioen BV kunnen promoten.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de unit IPS-CROSS, Anja Roymans, telefoonnummer: (088) 602 81 45, e-mailadres: anja.roymans@agentschapnl.nl.
Bron: http://www.evd.nl/nieuws/index.asp?bstnum=270560&location=/nieuws/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here