7.5 C
Alba Iulia
donderdag, november 30, 2023
No menu items!

Historisch bezoek Erdogan aan Griekenland

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan is vrijdag aangekomen in Griekenland voor een tweedaags bezoek. Vlak voor vertrek noemde Erdogan het bezoek „van historische waarde voor de Turks-Griekse banden”.
Beide landen zullen tijdens het bezoek de banden op vooral economisch gebied aanhalen. Daartoe zal een overeenkomst getekend worden. Tien ministers waren Erdogan al vooruit gereisd om vrijdagochtend samen met tien Griekse ministers de puntjes op de i te zetten voor het akkoord. Vrijdagmiddag ontmoet Erdogan zijn ambtgenoot George Papandreou.
Athene en Ankara willen met een intensivering van de contacten de talrijke onenigheden tussen beide landen uit de weg ruimen, al is de relatie tussen beide landen sinds 1999 wel verbeterd.
De vijandschap tussen Turkije en Griekenland gaat terug tot de Ottomaanse overheersing van Griekenland, die vierhonderd jaar duurde. Tot ver in de twintigste eeuw bleven de betrekkingen tussen de twee landen slecht. In 1996 kwamen ze bijna met elkaar in oorlog met als inzet een onbewoond eilandje in de Egeïsche Zee. Ook de kwestie-Cyprus maakte de relatie er niet beter op. Het eiland in de Middellandse Zee bestaat uit een Turks en een Grieks deel.
Het is de eerste keer dat een Turkse premier een officieel bezoek brengt aan Griekenland. Met Erdogan reist tevens een delegatie van circa honderd Turkse zakenlui mee. Dit moet volgens Turkse media gezien worden als geste van Erdogan aan Papandreou, wiens land in economisch zwaar weer verkeert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here