7.5 C
Alba Iulia
vrijdag, december 1, 2023
No menu items!

Akkoord over Iraans uranium

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Iran, Turkije en Brazilië hebben een akkoord ondertekend over het Iraanse nucleaire programma. De leiders van de drie landen zijn overeengekomen dat 1200 kilo Iraans uranium verrijkt wordt in Turkije.
Iran krijgt het verrijkte uranium dan terug om te gebruiken in een medische reactor. Dat uranium is niet verrijkt genoeg voor een atoombom.
De Turkse premier Erdogan en president Lula da Silva van Brazilië bereikten het akkoord vanochtend met president Ahmadinejad. Beide landen hebben momenteel een van de tien roulerende zetels in de VN-Veiligheidsraad.
Sancties
De overeenkomst moet de vrees wegnemen dat Iran heimelijk werkt aan de ontwikkeling van kernwapens, doordat het uraniumgebruik van het land beter gevolgd kan worden. Iran heeft altijd ontkend dat het werkt aan kernwapens.
President Ahmadinejad hoopt dat de banden met het Westen nu verbeteren. “We kunnen nu eerlijk en op basis van wederzijds respect gaan praten.”
Door het akkoord kan Iran ontkomen aan internationale sancties. Israël reageerde direct negatief. Iran heeft zijn gesprekspartners Turkije en Brazilië gemanipuleerd, zegt Israël. Washington heeft nog niet gereageerd op het akkoord.
Bron: http://nos.nl/artikel/157867-iraans-uranium-verrijkt-in-turkije.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here