7.5 C
Alba Iulia
zondag, september 24, 2023
No menu items!

Tuta absoluta treft ook Turkse tomaten

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Experts in Turkije hebben bevestigd dat de tomatenmineermot ook het gewas aan de Mediterraanse kust aantast. De mot werd vorig jaar onder meer gevonden in de districten Dalaman en Fethiye in het zuidwesten van Turkije en verspreidt zich nu verder langs de kust. Dit meldt Vahap Tuncer, van ZMO in Antalya.
De ziekte is Turkije binnengekomen via uit Griekenland geïmporteerde agrarische producten. Tuncer is van mening dat er te weinig controle is en dat het ministerie van Landbouw effectievere maatregelen moet nemen. Zo moet er een licentie worden gegeven aan pesticiden die gebruikt kunnen worden bij de bestrijding van de ziekte. De Turkse regering erkent het belang van een effectieve bestrijding, aangezien de Tuta absoluta de kwaliteit van de tomaten hevig kan aantasten.
Turkse teler die gedwongen is aangetaste tomaten weg te gooien
In Turkije heerst een gunstig klimaat voor de mot, de ziekte kan zich hierdoor makkelijker verspreiden. Ook de aard van de ziekte zorgt voor wat betreft de bestrijding volgens Tuncer de nodige problemen met zich mee. “Omdat de ziekte zich onder de bladeren vestigt, heeft het gebruik van bestrijdingsmiddelen op dit moment weinig zin, om succes te hebben moeten de bestrijdingsmiddelen in een vroeger stadium worden toegepast.”
Publicatiedatum: 19-5-2010
Auteur: Lenneke Schot

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here