Na een pijnlijk 2009 lijkt de Turkse economie zich op robuuste wijze te herstellen. Zozeer zelfs dat economen in Turkije een tweede Duitsland zien. Hoewel de Turkse politiek verschillende hete hangijzers en potentieel destabiliserende factoren kent, kopen investeerders massaal Turkse aandelen en obligaties.
Volgens Murat Koprulu, voorzitter van Multilateral Funding International te New York, komt dit doordat de Turkse economie au fond een maakeconomie is en een grote middenklasse kent. En dat lijkt investeerders genoeg vertrouwen te geven in de fundamentele gezondheid van de Turkse economie, ondanks de politieke perikelen. Ook Erda Gercek, werkzaam aan de universiteit van Istanbul en Izmir, is die mening toegedaan. Volgens Gercek heeft de Turkse economie zich ontwikkeld van een zeer volatiel geheel tot een stabiele economie ondanks dat rentes en de inflatie daalden.
De credits hiervoor gaan volgens hem naar premier Erdogan en vice-premier Babacan die een aantal lastige economische hervormingen hebben doorgevoerd. Zij stelden paal en perk aan de overheidsuitgaven, verkochten voor 30 miljard dollar aan staatsbedrijven, versterkten financiële toezichthouders en stelden hogere kapitaaleisen aan banken. Daarnaast maakten ze zich sterk voor toetreding tot de EU.
Bron: http://www.profnews.nl/935028/turkse-economie-ontwikkelt-zich-robuust-en-stabiel