7.5 C
Alba Iulia
zaterdag, september 30, 2023
No menu items!

Azerbeidzjan en Turkije tekenen akkoord voor export gas naar Europa

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Azerbeidzjan en Turkije hebben in Istanboel een akkoord ondertekend voor de export van gas tussen beide landen. Het akkoord is belangrijk voor de Europese landen die hun afhankelijkheid van Russisch gas willen verminderen.
Azerbeidzjan zal gas exporteren met bestemming Turkije en de Europese landen, onderstreepte de Turkse minister van Energie Taner Yildiz na de ondertekening.
Het document herziet de prijs die Azerbeidzjan aan Turkije aanrekent en regelt de hoeveelheden plus de prijs van gas afkomstig van het gasveld Sah Deniz-II waarvan de ontginning begint in 2017. Ook werd er de commissie afgesproken die Turkije zal aanrekenen voor de transfer van gas richting Europa.
 
Nabucco
Azerbeidzjan wordt beschouwd als een mogelijke belangrijke leverancier van aardgas via het Europese gasleidingsproject Nabucco dat tussen Turkije en Oostenrijk loopt en waarvan de voltooiing voor 2014 voorzien is. Nabucco is de rechtstreekse concurrent van het Russisch-Italiaanse project South Stream. Die leiding moet Russisch gas naar Italië en Griekenland brengen, en vermijdt via een passage onder de Zwarte Zee een doortocht in Oekraïne. (belga/gb)
Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/3324/Financiele-crisis/article/detail/1115384/2010/06/07/Azerbeidzjan-en-Turkije-tekenen-akkoord

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here