7.5 C
Alba Iulia
donderdag, november 30, 2023
No menu items!

Nederlandse studenten ontwerpen lentejurkjes in Turkije

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

> Voor het eerst meedoen aan een internationale modewedstrijd in Turkije en dan een hoofdprijs winnen, dat is wel heel bijzonder
> Student Nathan won samen met Annelinde de eerste prijs van de Nederlandse teams bij de modewedstrijd ‘Turkije Fashion Skills’ 
In de Turkse textielstad, Bursa, ooit eindpunt van de befaamde Zijderoute, moesten de jonge ontwerpers Nathan Reijnen (21) en Annelinde Gorter (19) het opnemen tegen zestien andere ontwerpers uit Nederland en Turkije. Beide studenten volgen een mbo-modeopleiding. De opdracht was het ontwerpen van een ready to wear jurk voor het lente-/zomerseizoen 2010.
Droom
“Mijn geheim? Ik had eerder meegedaan aan modewedstrijden”, zegt Nathan. “Verder hebben we keihard gewerkt.” De jonge ontwerpers zijn ambitieus. “Wij willen graag een eigen atelier beginnen en een eigen modelabel neerzetten. Eerst in Nederland, daarna in de rest van de wereld”. De wedstrijd in Turkije (zie kader) heeft die drang nog sterker gemaakt. “Het was een belangrijke internationale ervaring, en verrijking.” Onlangs wonnen ze, als vervolg op de Turkije Fashion Skills, de competitie Skill Masters. Beide studenten vertegenwoordigen begin december dit jaar Nederland op het gebied van mode in Lissabon.
Textielsector Turkije
Turkse ontwerpers, zoals Hakan Yildirim, Atil Kutoglu en Bora Aksu, maken de laatste tien jaar naam op de internationale catwalks. Turkse modemerken, zoals Koton, Gizia en LC Waikiki, timmeren aan de weg. En de export van textiel en kleding – de grootste Turkse industriële sector – is gegroeid van 700 miljoen US dollar begin jaren 80 tot 18,7 miljard US dollar in 2009.
Hugo Boss heeft een eigen atelier in Izmir, waar de studenten een kijkje mochten nemen. En ook veel kleding die bij de HEMA en in andere grote winkels in Nederland te koop is, wordt in Turkije gemaakt.
Persoonlijke ontwikkeling
Het bezoek aan Turkije was ook voor Jermain Cornelissen (21), student international tourism and leisure management aan het ROC Aventus in Apeldoorn, een belangrijke ervaring. Hij trad er op als host. Het Fashion Skills project in Turkije noemt hij zeer waardevol voor zijn latere loopbaan. “Na mijn opleiding wil ik een evenementenbureau opzetten dat zich op Europa richt, omdat ik gewoon zie hoe prachtig het is om zo te werken.” Vooral de nieuw bijgekomen landen binnen de EU, waar de economie en welvaart groeien, trekken zijn interesse. Allemaal internationale ondernemers in de dop dus, de studenten die meededen aan de Turkije Fashion Skills.
De wedstrijd Turkije Fashion Skills werd georganiseerd door Skills Netherlands, dat ook andere projecten ontwikkelt ter promotie van het beroepsonderwijs. Het project wordt ondersteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) en het Kenniscentrum Handel.
 
INFO:
Binnen NL EVD Internationaal stimuleert IPS-CROSS samenwerkingsprojecten tussen onderwijs en bedrijfsleven om studenten internationale ervaring te bieden. Zo lopen er projecten met onder meer de Hogeschool Rotterdam en de Hogeschool Utrecht waarbij studenten marketingplannen en marktonderzoeksrapporten opstellen voor het mkb, met het doel de handel met Turkije te verbeteren. Geïnteresseerd? Kijk op: www.agentschapnl.nl/evdinternationaal/ips-cross
Tekst: Marc Guillet
Bron: Internationaal Ondernemen 2010
Bron: http://www.evd.nl/zoeken/showbouwsteen.asp?bstnum=275113

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here