7.5 C
Alba Iulia
vrijdag, december 1, 2023
No menu items!

Internationaal uitwisselingsprogramma Jongeren en Vakbonden

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Op 21 juni gaat de “World Gathering of Young Workers 2010” van start in  Seferihisar  (Izmir), Turkije. De conferentie is georganiseerd door de Turkse partner van TIE-Netherlands, TAREM, en biedt jonge werknemers, vakbondsleden en medewerker , werknemers de kans ervaringen uit te wisselen met jongeren in vergelijkbare posities in andere landen. Ook  Nederlandse vakbondsjongeren (van FNV Bondgenoten) zullen hieraan meedoen.
TAREM verwacht tussen 400 en 600 jonge werknemers uit Turkije en andere landen. TIE-Netherlands faciliteert de aanwezigheid van jongeren uit Nederland (FNV Bondgenoten), Brazilië (CUT), Belarus (BKDP), Rusland (MPRA) en Turkije (diverse bonden).  
Het laatste decennium is er sprake van een toenemende flexibilisering van arbeidsvoorwaarden. Er zijn meer tijdelijke contracten zonder enige werkzekerheid, verplaatsing van productie naar lagelonenlanden, import van arbeidskrachten en uitbesteding aan uitzendbureaus en koppelbazen. Bovendien lijkt er door de steeds schaarser wordende arbeidszekerheid een steeds grotere concurrentie te ontstaan tussen werknemers op internationaal niveau.
De groep die extra zwaar getroffen wordt door de sociale en economische veranderingen zijn jonge arbeidskrachten. Maar ondanks de kwetsbaarheid van jonge werknemers is hun participatie in vakbonden laag. De tendensen in Nederland en andere landen zijn op dit gebied dezelfde.  Er worden weinig specifieke initiatieven genomen door vakbonden om jonge leden te werven en het aantal jonge leiders is laag. Nieuwe vormen van organiseren zijn dus nodig om jonge werknemers te bereiken.
“The World Gathering of Young Workers 2010” biedt jonge vakbondsleden de kans om samen na te denken over de vorming van nieuwe strategieën voor het systematisch organiseren van jonge werknemers. Verwacht wordt dat uitwisseling van ervaringen met jonge collega’s uit andere landen motiverend werkt en tot vernieuwende inzichten leidt. Ook bouwen zij zo een internationaal solidariteitsnetwerk op.  Na de uitwisseling in Turkije zullen in de verschillende landen (ook binnen FNV Bondgenoten) nationale seminars worden georganiseerd om terug te koppelen naar collega’s en de discussie voort te zetten. 
Tussen 21 en 27 juni houden medewerkers van TIE-Netherlands samen met de Nederlandse jongerendelegatie vanuit Izmir een blog bij. Hierop is elke dag te lezen  wat er op de conferentie besproken wordt en hoe de jongeren dit ervaren.  De blog is te lezen op de webpagina van TIE-Netherlands.: www.tie-netherlands.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here