7.5 C
Alba Iulia
donderdag, november 30, 2023
No menu items!

Het veer van Istanbul

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

‘Turkije is als een schip dat naar het westen vaart, terwijl de mensen op het schip naar het oosten lopen.’ Irene van der Linde.
 
Van schrijfster Irene van der Linde en documentair fotografe Nicole Segers verschijnt: Het Veer van Istanbul. Ontmoetingen langs de Bosporus. Een unieke combinatie van literaire non-fictie en fotodocumentaire. Per veerpont pendelen Irene van der Linde en Nicole Segers tussen de Europese en Aziatische oever van Istanbul, Culturele Hoofdstad van Europa in 2010. Van der Linde volgt de levens van uiteenlopende stadsbewoners, zoals de sopraanzangeres Ece die weigert één voet op de Aziatische oever te zetten en de lerares Melda die evenveel van Atatürk als van God houdt.Segers blikt vanaf de boot over het water en verbeeldt de grens.
 
Net als de veerpont bevindt Turkije zich tussen twee continenten. Vaart het land richting Europa, of zal het toch de andere kant op gaan? Voor veel Europeanen valt Turkije buiten de Europese Unie, de Bosporus vorm de grens: daar begint Azië en de islam. In Turkije zelf ligt dat anders. Daar zijn het juist conservatieve islamieten die toenadering zoeken tot het Europese continent in de hoop meer godsdienstvrijheid te verkrijgen, terwijl westers georiënteerde seculieren zich ervan afkeren: zij zien in Europa geen bondgenoot meer. ‘L’Europe? Pourqoui?’ zo roept de sopraanzangeres uit.
 
Tot en met 18 april vindt in de Kunsthal te Rotterdam de aan het boek gekoppelde fototentoonstelling Het Veer van Istanbul. Ontmoetingen langs de Bosporus plaats. Kunsthal Museumpark, Westzeedijk 341 in Rotterdam.
 
Historica, schrijfster en journaliste Irene van der Linde (1963) en documentair fotografe Nicole Segers (1960) zoeken de grenzen van Europa op. Hun vorige reis voerde langs de vijfduizend kilometer lange nieuwe oostgrens en resulteerde in hun succesvolle debuut Het einde van Europa. Ontmoetingen langs de nieuwe oostgrens (2004). Rem Koolhaas zei hierover ‘Een prachtig project. Ik had het zelf willen doen.’
 
Ik hoor graag van u of u een interview wenst. Vriendelijke groet, Leena Jaarsveld
 
Lemniscaat pers & promotie volwassenen (ma, woe, do)
| 010 206 2928 | 06 26732046 | leena@lemniscaat.nl | www.lemniscaat.nl |
 
Irene van der Linde & Nicole Segers, Het Veer van Istanbul. Ontmoetingen langs de Bosporus.
– Geb. 592 pagina’s – Prijs: € 37,50 – ISBN 978 90 477 0215 3

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here