7.5 C
Alba Iulia
zondag, september 24, 2023
No menu items!

Turkse groente- en fruitexport in opmars

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

In eerste vijf maanden met 15% in waarde toegenomen
Turkse groente- en fruitexport in opmars
De Turkse export van verse groente en fruit is met 15 procent in waarde toegenomen in de eerste vijf maanden van het jaar. Het volume is wel met 1 procent gedaald vergeleken met vorig jaar. Dit meldt de Mediterraanse exportunie. De tomaat is het belangrijkste groente en de aardbei het belangrijkste fruit voor de export. De agrarische sector is altijd al een veelbelovende sector geweest, zowel voor de binnenlandse economie van Turkije als voor de internationale handel. Dit jaar is hierin dus geen uitzondering.
De totale export bedroeg vorig jaar 1,23 miljoen ton en is gedaald naar 1,22 miljoen ton. Ondanks de daling van het totaal, steeg de omzet van 811 miljoen dollar naar 936,5 miljoen dollar. De waarde van de Turkse teelt stijgt dus. Kemal Kaçmaz, voorzitter van de Exportunie hebben de leden van de unie vorig jaar 95 procent van de exporttargets gehaald. Het target staat op 2 miljard dollar, inmiddels is voor 1,95 miljard dollar geëxporteerd. Voor 2011 zet de unie het target op 2,25 miljard dollar.
De kleine daling van de exporthoeveelheid is te wijten aan de recente overstromingen, waardoor areaal en gewassen in het Middellandse-Zeegebied beschadigd raakten. Deze seizoensgebonden schommelingen zijn wel normaal en zullen snel gecompenseerd worden.
Kaçmaz merkte verder op dat vooral de maand mei erg positief was, in deze maand namen de totale exportinkomsten namelijk met 29 procent toe. De waarde van de verse fruit-, groenten- en citrusexport bereikte in mei 204,7 miljoen dollar. Vorig jaar bedroeg dit nog 159 miljoen dollar.
Fruit
Met een totale uitvoer van 19 miljoen kilo en 21 miljoen dollar aan inkomsten is de aardbei het belangrijkste exportproduct. Dit duidt op een stijging van 12 procent. Met een jaarlijkse productie van 250.000 ton staat Turkije wereldwijd op de vierde plaats, na de Verenigde Staten, Rusland en Spanje. Turkse experts zijn van mening dat de Turkse aardbeienproductie nog sterk kan groeien. Er valt bijvoorbeeld nog veel winst te behalen in de teelttechnieken.
De grootste markt voor Turkse aardbeien is Rusland, gevolgd door Irak, Bulgarije, Duitsland en Roemenië. Aardbeien worden op de lijst gevolgd door appelen, granaatappelen, kersen en zwarte kersen.
De citrusexport is met 2 procent in omzet gedaald en met 14 procent in hoeveelheid. De citroenenexport nam met 6 procent in hoeveelheid toe en de omzet met 22 procent.
Groente
Tomaat is voor wat betreft de groente in de eerste vijf maanden van dit jaar het belangrijkste exportproduct. De inkomsten van de tomatenexport bereikte 389,29 miljoen dollar. Rusland is opnieuw de belangrijkste markt voor Turkse tomaten. De tomaat wordt gevolgd door paprika, komkommer en kool. De totale verse groente-export steeg met 3 procent in hoeveelheid, terwijl de totale inkomsten een stijging van 23 procent vertoonden.
Publicatiedatum: 23-6-2010
Auteur: Lenneke Schot
 
Bron: http://www.agf.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=59739

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here