7.5 C
Alba Iulia
dinsdag, december 5, 2023
No menu items!

Internationale cartoonexpositie in Istanbul van politieke tekenaars

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Unieke expositie van cartoonisten uit Nederland, Turkije, Duitsland en Zwitserland
Aan de hand van de thema’s persvrijheid, religie, Europa, politiek leiders en oorlog/vrede is een unieke cartoontentoonstelling samengesteld die op vrijdag 9 juli in Istanbul wordt geopend. Caricaturca 2010 toont een verzameling spotprenten van cartoonisten uit Nederland, Turkije, Duitsland en Zwitserland. De expositie is een initiatief van het Persmuseum, Stichting Röportaj en de Duits-Turkse organisatie Diyalog Dernegi.
Istanbul is, samen met Essen en Pecs, een van de culturele hoofdsteden van Europa in 2010. In dit kader zijn cartoonisten uit Nederland, Turkije, Duitsland en Zwitserland benaderd om hun werk gezamenlijk te tonen. Ruim 180 werken zullen de verschillen en overeenkomsten tussen al deze culturen laten zien.
Sinds 2006 zijn er vele debatten in Europa en de islamitische wereld gevoerd over culturele taboes en de grenzen van humor. Niet zozeer de publicatie van Mohammed-cartoons in een Deense krant als wel de discussies die daarop volgden, leidden tot een zogenoemde ‘cartoon-controverse’. Vier jaar na het uitbreken van deze uiteenzetting zullen cartoonisten uit Nederland, Turkije, Duitsland en Zwitserland elkaar ontmoeten aan de Bosporus.
Van Nederlandse zijde zullen tijdens de opening op vrijdag 9 juli de bekende cartoonisten Jos Collignon, Joep Bertrams, Tom Janssen en Ruben L. Oppenheimer aanwezig zijn. Zij debatteren op zaterdag 10 juli met collega’s uit de andere landen over hun werk, hun visies en de grenzen waar ze tegenaan lopen. Joep Betrams heeft speciaal voor dit project een cartoonfilmpje gemaakt dat ook op Turkse tv-zenders getoond kan worden.
Opening: Vrijdag 9 juli 2010, 19.00 uur in Tütün Deposu, Istanbul
Duur: 10 juli t/m 6 augustus 2010
Openingstijden: Dinsdag – Zaterdag, van 11.00 tot 19.00 uur
Adres: Tütün Deposu Lüleci Hendek Caddesi No.12 Tophane 34425 Istanbul, Turkije
Caricaturca 2010 is georganiseerd door het Persmuseum, Stichting Röportaj en de Duits-Turkse organisatie Diyalog Dernegi en is (financieel) mogelijk gemaakt door het Duits ministerie van Buitenlandse Zaken (Berlijn), Stichting Democratie en Media (Amsterdam), het Nederlands consulaat in Istanbul, Persmuseum (Amsterdam), Pro Helvetia (Zürich), Anadolu Kültür (Istanbul), dDf (Istanbul), Swiss Consulate (Istanbul) en Swiss Air (Zürich). Met dank aan Caricatura Gallerie (Kassel), Cartoonmuseum (Basel), Museum für Komische Kunst (Frankfurt) en Tütün Deposu (Istanbul).
Bron: http://randstad.regiovizier.nl/2010/07/03/internationale-cartoonexpositie-in-istanbul-van-politieke-tekenaars/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here