7.5 C
Alba Iulia
maandag, december 4, 2023
No menu items!

Thomas Cook neemt Oger Tours over

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Thomas Cook Group plc neemt dit najaar 100 procent van de grote Duitse Turkije-specialist Öger Tours GmbH over. Met de koop, waarover al langer geruchten circuleerden, is een bedrag van rond de 30 miljoen euro gemoeid.
Familiebedrijf Öger Tours, opgericht in 1969, is Turkije-marktleider in Duitsland met een omzet van ruim 250 miljoen euro, 400.000 pax en vorig boekjaar een operationele winst van 3,3 miljoen euro. Volgens Thomas Cook wordt in 2010 een voortgaande omzetgroei verwacht.
Agent/hotels
De incoming poot van Öger, alsmede de eigen Turkse hotels, blijven in het bezit van Vural Öger, die met zijn dochter Nina terugtreedt uit de leiding van de touroperator. Wel heeft Cook bedongen diensten (agentuur en acco) af te kunnen nemen ter waarde van 2,5 miljoen euro. En zij zullen adviseur blijven.
Nederland
Thomas Cook rekent bovendien in Duitsland op synergie-effecten van minstens 8 miljoen euro, onder andere door een betere bezettingsgraad van Condor. Het Öger-merk blijft behouden. Wat de consequenties voor Nederland zijn, is nog niet duidelijk. Jaren geleden deed Öger al verwoede pogingen ook vaste voet op Hollandse bodem te krijgen, maar dat is eigenlijk nooit goed gelukt. Mogelijk dat Thomas Cook Nederland het opnieuw gaat proberen. Daar is op dit moment echter geen bevestiging van te krijgen.
Groei Turkije
Het Cook-concern ziet Turkije als speerpunt voor verdere groei. In de lucratieve Duitse markt is er dan ook sprake van een strategische overname. Topman Manny Fontenla-Novoa van Thomas Cook Group had eerder meermalen aangekondigd op zoek te zijn naar aankopen in Duitsland. ‘Op deze manier willen we onze nummer twee positie hier versterken’, laat hij in een reactie weten.
Of verkoop voor Öger Tours een luxe-kwestie is, valt intussen te betwijfelen, aldus analisten. De touroperator leed in 2009 immers een verlies voor belastingen van 7,3 miljoen euro. Er is vooral veel geïnvesteerd in de inkomende reisonderneming Holiday Plan Turizm. Daar gaan de Ögers nu mee door. 
Door Paul Eldering
Bron: http://www.ad.nl/ad/nl/1004/Economie/article/detail/497226/2010/07/12/Thomas-Cook-neemt-Oger-Tours-over.dhtml

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here