7.5 C
Alba Iulia
donderdag, november 30, 2023
No menu items!

Turkije opkomend exporteur verse tomaten

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Nederland heeft vorig jaar 965 miljoen kilo verse tomaten geëxporteerd, 4 procent meer dan in 2008, met een waarde van 1,1 miljard euro. Daarmee rukte Nederland op naar een tweede plaats in de wereld met de export van de verse rode vrucht.
Alleen het warme Mexico bleef Nederland voor door de export vorig jaar met 9 procent te vergroten naar 1140 miljoen kilo. Dat ging bijna allemaal naar de Verenigde Staten, de grootste importeur van tomaten ter wereld.
In 2005 stond Spanje nog bovenaan in de wereld als exporteur van verse tomaten. De Spanjaarden verloren de eerste plek in 2006 aan Mexico en raakten vorig jaar hun tweede plaats kwijt aan Nederland. Spanje exporteerde toen 830 miljoen kilo.
Voor Nederland waren vorig jaar de belangrijkste afzetlanden Duitsland (393 miljoen kilo) en het Verenigd Koninkrijk (170 miljoen kilo). Van de export uit ons land vond 95 procent zijn bestemming in een ander land van de Europese Unie. Een kwart van de geëxporteerde hoeveelheid tomaten uit Nederland is van buitenlandse afkomst, zogeheten re-export.
Turkije is sterk in opkomst als exporteur van verse tomaten. De export bedroeg in 2005 nog 250 miljoen kilo en is in 4 jaar tijd meer dan verdubbeld. In totaal werd in 2009 wereldwijd 6 miljard kilo tomaten geëxporteerd.
Bron: http://www.volkskrant.nl/economie/article1399100.ece/Nederland_tweede_in_tomatenexport

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here