7.5 C
Alba Iulia
vrijdag, december 1, 2023
No menu items!

Turkije G2G: Stemverheffing en consensus

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

De Turkse samenleving is de laatste jaren bezig met een ware moderniseringsslag. Daarbij speelt de Turkse overheid een belangrijke rol: tot 2013 zal er voor 27 miljard euro worden geïnvesteerd om het milieubeleid EU-proof te maken. Buitenlandse expertise en technologie zijn daarbij welkom. Ook Ameco Adviesgroep Milieubeleid draagt een steentje bij.
Corinne van Voorden van Ameco BV was het afgelopen jaar regelmatig in Turkije als directeur van een project dat zich richt op het ontwikkelen van een methode voor afvalwaterzuivering. “Uitgangspunt is de wens van de Turkse overheid om te voldoen aan de Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater”, zegt zij. “Daarom wordt er de komende jaren fors geïnvesteerd in afvalwaterzuiveringsinstallaties voor 2.500 kleine en middelgrote gemeenten”. Op allerlei terreinen van het milieubeleid en van duurzame technologie zijn er volgens haar kansen voor Nederlandse ondernemers.
G2G-project Turkije
Het project dat zij samen met Nicky Bekker coördineert, is een government to government (G2G)-project dat werd ontwikkeld door Agentschap NL. Nicky Bekker benadrukt dat Ameco bij de uitvoering van het project veel baat heeft bij de intensieve samenwerking met de Nederlandse ambassade in Ankara. “Dat is erg belangrijk. De diplomaten hebben goede contacten met het Turkse ministerie van Milieu en Bosbeheer. Zij kennen de soms uiteenlopende belangen die er spelen tussen de verschillende partijen die betrokken zijn bij milieuprojecten. Zij weten ook wat de politieke gevoeligheden zijn waar je rekening mee moet houden”.
Kennis en expertise uitwisseling
Ameco leidt een internationaal Turks-Nederlands consortium in samenwerking met de Nederlandse partners Tauw BV, Wereld Waternet en InfoMil plus de Turkse partner IBS Research & Consultancy. Belangrijk is volgens Ameco dat er uitwisseling plaatsvindt van kennis en expertise tussen de Nederlandse en Turkse overheidsinstanties. Aan Turkse kant zijn behalve het ministerie van Milieu en Bosbeheer ook de Iller Bank, de Bank Turkse Provincies en de Staats Planningsorganisatie betrokken bij het project.
Het viel Corinne van Voorden op dat men in Turkije veel belang hecht aan hiërarchie. “Maar langzaamaan, wanneer je elkaar beter leert kennen, wordt het informeler en wordt het een hecht team. Je gaat wat met hen drinken en eten. Het vertrouwen dat daarmee ontstaat, bevordert de sfeer en de samenwerking.”
Leer elkaar kennen
Waar het projectteam in het begin ook aan moest wennen, was de manier van vergaderen. Van Voorden: “In eerste instantie schuift iedereen aan. Allemaal willen ze graag meepraten. Soms lijkt het chaotisch; veel gebaren en stemverheffingen. Maar langzaam komt het toch tot consensus en besluitvorming”.
Flexibiliteit is belangrijk, zo heeft Ameco gemerkt bij de uitvoering van dit soort projecten. “In Turkije moet je veel tijd investeren in het leren kennen van je partners. De motivatie bij de Turken is hoog. Ze denken echt mee en reageren uitgebreid op onze voorstellen. Er is sprake van wederzijds respect. En goed voor het succes is dat zij steeds meer gaan inzien dat niet alleen de technologie, maar vooral ook de organisatie van het afvalwaterzuiveringsproces en de kwaliteit van de samenwerking tussen de verschillende belanghebbende partijen doorslaggevend zijn bij het realiseren van de gewenste doelstellingen”.
Kansen creëren voor bedrijven
Ondernemen in opkomende markten biedt kansen, maar er zijn meestal ook flinke risico’s aan verbonden. Een aantal van deze risico’s is terug te voeren op zaken die een overheid zou moeten doen of juist nalaten. Zo kan regelgeving gebrekkig zijn of geheel ontbreken, of kan de uitvoering niet consequent zijn of niet transparant.
Met G2G creëert de Nederlandse overheid betere randvoorwaarden en nieuwe kansen voor Nederlandse bedrijven die zaken willen doen in de betreffende landen. Bijvoorbeeld door te werken aan een goed functionerende belastingdienst of door het opzetten van adequate certificeringssystemen voor landbouwproducten.
Bron: http://www.evd.nl/zoeken/showbouwsteen.asp?bstnum=278556

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here