7.5 C
Alba Iulia
donderdag, november 30, 2023
No menu items!

Drie kwart van Turken in Nederland is lid van uitvaartfonds Diyanet

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Van de circa 380.000 Turken die in Nederland wonen is zo`n drie kwart lid van het uitvaartfonds Diyanet. Zij betalen jaarlijks 43 euro aan premie. Diyanet verzorgt voor de leden van het uitvaartfonds de rituele plechtigheden in Nederland, en vervolgens wordt het stoffelijk overschot via Turkish Airlines naar Turkije gebracht.
Nederland heeft geen islamitische begraafplaatsen. Wel heeft een aantal begraafplaatsen islamitische grafakkers gereserveerd. Een ander obstakel is dat in Nederland graven worden geruimd, terwijl de islam eeuwigdurende rust voorschrijft. Diyanet is onderdeel van het Turkse directoraat-generaal van Godsdienstzaken. Dat directoraat werd in 1924 opgericht, kort na de oprichting van de Turkse republiek. Sinde de jaren `80 zendt Diyanet imams uit naar landen met een Turkse immigrantenbevolking. In Nederland zijn er 110 werkzaam. De buitenlandse activiteiten van Diyanet hebben als doel om controle te houden over de religieuze beleving van geëmigreerde Turken.
Diverse Turken in den vreemde hebben moeite met de bemoeienis van Diyanet. De Amsterdamse ondernemer Atilla Aytekin heeft weinig met het geloof, en wil bovendien zelf zorgen voor zijn uitvaart.
Bron: http://www.profnews.nl/946430/drie-kwart-van-turken-in-nederland-is-lid-van-uitvaartfonds-diyanet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here