7.5 C
Alba Iulia
zondag, september 24, 2023
No menu items!

Designer goes Turkey

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Hans de Gooijer van designbureau Pilots werd out of the blue benaderd door het Turkse Vitra, producent van badkamers. De kennismaking bleek het begin van een vruchtbare samenwerking. 
Vitra is een van de grootste concerns van Turkije, vertelt De Gooijer wiens bureau in 2009 maar liefst vier ontwerpprijzen won tijdens de Good Industrial Design Awards.
Hans de Gooijer: “Ergens in 2003 kreeg ik zo’n mailtje dat je normaal gesproken niet eens opent. Urgent business opportunity, stond er boven. De afzender bleek Vitra te zijn, producent van badkamerproducten en onderdeel van Eczacýbaþý, een Turkse holding die wereldwijd actief is. In Nederland is het merk niet bekend, naar het bedrijf staat in de mondiale top vijf in de badkamerbranche en leverde onder meer kranen aan IKEA. De Turken waren geïnteresseerd in ons werk. Ik had in het begin zo mijn bedenkingen, maar na wat op en neer te hebben gemaild stond er een paar weken later een Turkse vertegenwoordiger op de stoep. Het klikte. We kregen een testopdracht en in no time deden we zaken.
“De samenwerking werd al gauw intens. Meerdere projecten liepen naast elkaar. Na driekwart jaar organiseerden we een brainstormsessie met het management van Vitra op de Nieuwmarkt in Amsterdam. Van cultuurverschillen hadden we nauwelijks last. Alleen de onderhandelingen over de prijs waren vrij lastig. Het ging er soms fel aan toe. Maar zodra we het eens waren, werden er handen geschud en wisten we wat we aan elkaar hadden.
CM8ShowAd(“mt_sprout_advertorial”);
Geen Ottomaanse decoraties
“Bij Vitra waren ze niet speciaal op zoek naar Dutch Design. Ik vind die term überhaupt een beetje flauwekul: Dutch Design bestaat helemaal niet. De designwereld is heel internationaal. Ontwerpers zijn wereldburgers die de mondiale trends op de voet volgen. Je moet ook niet denken dat Turkse designers overal Ottomaanse decoraties toevoegen aan hun designs.
“De Turken wilden vooral graag werken met een ontwerpbureau dat een gezonde mix kon bieden tussen techniek en creativiteit. Voordat ze met ons samenwerkten deden ze veel zaken met Italiaanse ontwerpers – bij wie de esthetiek vaak ten koste ging van de techniek – en met Duitsers, waarbij de focus vaak te veel op de techniek lag. Bij ons vonden ze een goede balans.
“Bij Pilots hebben we zowel creatieve als technische geschoolde ontwerpers in dienst. We focussen op innovatieve designs, op vernieuwende producten en het gebruik van nieuwe materialen. Op dat vlak lopen we voor op Turkse ontwerpers. Voor Vitra hebben we bijvoorbeeld een serie grab rails ontworpen voor badkamers. Aan zo’n railing kan je je vasthouden om te voorkomen dat je onderuit gaat op de gladde vloer. Normaal gesproken worden grab rails vervaardigd uit metaal en kunststof, maar wij maken ze nu volledig uit kunststof. Daardoor zijn ze lichter en goedkoper te produceren.
Lees verder op:
 
Bron: http://www.sprout.nl/1/10242/home/designer-goes-turkey.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here