7.5 C
Alba Iulia
donderdag, november 30, 2023
No menu items!

Koester moslimondernemers

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Om Nederland sterker uit de crisis te laten komen, zoals VVD-leider Rutte wil, mogen we de moslimondernemers niet links laten liggen, meent Louis Hoeks in zijn laatste column.
Hoe zou het met Atilay Uslu, Akbar Tamiz en Siham Tib zijn? Wat zouden zij hebben gedacht toen ze vorige week de presentatie van het conceptregeerakkoord zagen of erover lazen? Uslu, Tamiz en Tib zijn ondernemer en succesvol ook. Alleen Uslu is al goed voor euro 100 mln aan omzet. Tib maakt momenteel een vliegende start als modeontwerpster, Tamiz is al jarenlang eigenaar van restaurant Bazar (met vestigingen in Rotterdam en Amsterdam) en Uslu is de drijvende kracht achter reisorganisatie Corendon.
Je wordt ermee geboren
En o ja, ze zijn moslim. Tenminste, hun wieg of die van hun ouders stond in een moslimland, in Turkije, Iran en Marokko. Van Tib weet ik het niet, maar beide heren ken ik een beetje en zij zijn ongeveer even orthodox moslim als collega-ondernemer Hennie Van der Most rooms-katholiek. Je wordt ermee geboren, maar wat het echt voor je betekent, is iets heel anders. Uslu bezorgde ooit twee flessen Turkse wijn op een ondernemersfeestje waarvan ik medeorganisator was. Zowel de menu’s als de interieurs van Tamiz’ restaurants zijn een vrolijke potpourri van islam, christendom en jodendom. Tib laat zich inspireren door de kaftan, het Arabische gewaad. Die levert zij desgewenst in een korte, sexy, doorschijnende versie.
U en ik zien aangename, hardwerkende mensen die we best als buren willen hebben, maar volgens de PVV speelt het trio een slinks dubbelspel. Zij lijken gematigde moslims, maar doen alsof. Gematigde moslims bestaan in de ogen van de PVV niet. Het is in die optiek een kwestie van tijd tot zij hun ware aard laten zien en gevaarlijke radicalen blijken te zijn. Als u denkt dat ik overdrijf, moet u het pas verschenen boek van partij-ideoloog Martin Bosma maar eens nalezen.
Over één kam
Het is zorgwekkend dat al die haat zoveel stemmen oplevert, het is ronduit gevaarlijk dat de vaderlandse elite het steeds meer accepteert. PVV-leider Wilders mag tevreden constateren dat ‘Nederland Nederlandser wordt’, terwijl de beoogde premier minzaam glimlachend naast hem staat. VNO-NCW waarschuwde eerder terecht dat een partij die 1,6 miljard moslims over één kam scheert en schoffeert, bijzonder slecht is voor de reputatie van een land dat leunt op export. Ik hoop dat de werkgeversorganisatie nu ook, samen met MKB-NL, nadrukkelijk haar waardering uitspreekt voor de 900.000 Nederlandse moslims, van wie er steeds meer ondernemer worden.
De zus van reisondernemer Uslu is, net als een groeiend aantal hoogopgeleide moslims, al naar Turkije vertrokken. Maar om ‘Nederland sterker uit deze crisis te laten komen’, zoals VVD-leider Rutte graag wil, moeten al deze mensen zich hier weer thuis gaan voelen. Dat kan alleen als de partij van de polarisatie politiek geïsoleerd wordt.
Louis Hoeks is coördinator van FD Entrepreneur.
Bron: http://www.fd.nl/artikel/20436923/koester-moslimondernemers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here