7.5 C
Alba Iulia
vrijdag, december 1, 2023
No menu items!

Resultaten pilot export planten over zee naar Istanbul hoopgevend

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Nadat eerder al twee keer bloemen en planten per schip naar Helsinki zijn vervoerd, is dat nu met een lading planten naar het verder gelegen Istanbul in Turkije gebeurd. Een coaster van rederij Containerships, die op 6 september uit Rotterdam vertrok, deed er 10 dagen over. Volgens de brancheorganisatie voor de groothandel in bloemen en planten VGB zijn de resultaten van de pilot hoopgevend.
De verscheping was onderdeel van het door de VGB geïnitieerde project Containerisatie en Conditionering in de Sierteelt (CoCos). Daarin werkt zij samen met FloraHolland en Wageningen UR Food & Biobased Research. Nederlandse exporteurs van sierteeltproducten, die door de uitbreiding van de Europese markt in Oostelijke richting steeds verder van huis moeten afleveren, zoeken alternatieven voor wegvervoer. De kosten daarvan stijgen en door steeds strengere regelgeving op het gebied van rij- en rusttijden plus toenemende files wordt transport per vrachtwagen hoe langer hoe lastiger. Ook de roep om milieuvriendelijker logistiek klinkt steeds luider. Behalve per schip worden in het kader van het project ook al bloemen en planten in containers per trein getransporteerd.
Reefer
Voor het zeetransport naar de Turkse havenstad werd een geconditioneerde container ‘Reefer’ gebruikt, waarin de temperatuur constant 14 graden Celsius bleef. De temperatuur en de positie waar het schip zich bevond, konden voortdurend via internet worden gevolgd, dankzij meetapparatuur in de container voor tracking en tracing. Daarin bevonden zich ook ‘dataloggers’ waarvan achteraf de luchtvochtigheid gedurende de tocht kon worden gelezen. Voorafgaande aan de zeereis was die gesimuleerd in het testcentrum van FloraHolland, in samenwerking met IBH Export en de Turkse klant van dat bedrijf, importeur Nema in Istanbul. De voor de proef geselecteerde planten ondervonden bij de containersimulatie gedurende tien dagen, bij een temperatuur van 14 graden en een luchtvochtigheid van circa 85%, geen nadelige gevolgen.
Gevolgschade
Volgens projectleider Pieter Teeuwen waren ook de resultaten van het daarna volgende zeetransport verrassend, al bleken niet álle planten die ongeschonden te hebben doorstaan. Enkele dagen na aankomst ontstond nogal wat ‘gevolgschade’. Experts zijn het er nog niet over eens waarom sommige planten op zee schade leden, waarvan bij de eraan voorafgaande simulatie geen sprake was. Naar de oorzaken daarvan moet verder onderzoek worden verricht. Wat voor de planten extra belastend is geweest zijn de 2 dagen langer in de container wegens vertragingen bij de Douane. Overigens bereikten diverse soorten de bestemming zonder problemen, zodat de bij de pilot betrokken deskundigen een goede toekomst voor zeetransport naar verdere bestemmingen in Europa zien.
Teeuwen en de Wageningse onderzoekers denken dat aanpassingen van verpakking en micro klimaat nodig zijn om optimale resultaten te boeken. VGB Trade Services zal hiervoor een nieuwe onderzoek aanvraag indienen bij de Programma Advies Commissie van het Productschap Tuinbouw.
Bron: http://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=119501

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here