7.5 C
Alba Iulia
donderdag, november 30, 2023
No menu items!

Sanliurfa: Stad van de heilige vissen

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

 Wat het geneeskrachtige water van het Franse Lourdes is voor Nederlandse katholieken, dat is de vijver met de heilige vissen in Sanliurfa voor Turkse moslims. Elke dag bezoeken drommen Turkse gelovigen de vijver in Zuidoost-Turkije. Ze voeren er de karpers in de hoop op Allah’s hulp bij het genezen van ziekten, het krijgen van een baan, of het terugwinnen van een geliefde.
‘Ik geef de vissen te eten omdat ze de Turkse soldaten in Afghanistan beschermen’, zegt een vrouw met een roze hoofddoek, terwijl ze vissenvoer uitstrooit boven het groene water. Een school wild spartelende karpers vecht om het voer. ‘De vissen staan aan de kant van iedereen die strijdt voor de islam.’
Balikligöl, ‘Het Meer met Vissen’ zoals de grote, rechthoekige vijver wordt genoemd, is onderdeel van een omvangrijk complex met moskeeën, koranscholen en theetuinen. Bij een hoek van de vijver staat deze warme zonnige ochtend een groep Iraanse vrouwen in zwarte gewaden de karpers te voeren. Iets verder houdt een dikke man de voeten van een baby in het water. Naast hem zit een klein meisje geknield op de rand. ‘Brrr, de vissen kijken me aan’, giechelt ze. ‘Ze hebben ogen als mensen.’
Abraham
Voor veel Turkse gelovigen is de zuidoostelijke stad Sanliurfa de plek waar aartsvader Abraham is geboren. Abraham wordt door moslims Ibrahim genoemd en gezien als een profeet. Volgens de lokale, islamitische overlevering sloeg Abraham in Sanliurfa godenbeelden stuk, omdat die heidense ‘afgoderij’ waren. Hij wekte daarmee de toorn op van koning Nimrod. De koning liet daarop aan de voet van een heuvel een vuur ontsteken en liet Abraham vanaf de heuveltop in de vlammen werpen. Maar God veranderde het vuur in water, de gloeiende kolen in vissen, en zorgde er voor dat de profeet ongedeerd in een bed van rozen landde.
Veel vrome bezoekers van de vijver nemen dit islamitische verhaal zeer letterlijk. ‘De vissen zijn niet voor niks zwart’, zegt een vrouw met een gebloemde hoofddoek, wijzend naar de karpers. ‘Dat komt door het vuur.’
Vlakbij de vijver met de heilige vissen is de grot waar Abraham volgens Turkse gelovigen de eerste jaren van zijn leven woonde. Zijn moeder zou hem daar verborgen hebben gehouden voor de wrede koning Nimrod, die het bevel had gegeven om alle baby’s te vermoorden. De koning had in een droom een profetie ontvangen dat een nieuwgeborene hem van de troon zou stoten.
Lees verder op:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2702/Reizen/article/detail/1033002/2010/10/14/Sanliurfa-Stad-van-de-heilige-vissen.dhtml

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here