Een stap over de grens gaat gemakkelijker met hulp van bijvoorbeeld een ambassade, NBSO, consulaat of TWA. Zij kunnen u bijstaan met nuttige informatie en beschikken over een uitgebreid netwerk ter plaatse.
“Per jaar behandelen we zo’n duizend aanvragen van Nederlandse ondernemers die zaken willen doen met Turkije,” vertelt Paul Korff de Gidts (57), hoofd van de economische afdeling van het consulaat-generaal in Istanboel. “Dat zouden er nog veel meer kunnen zijn. Ik denk dat veel Nederlandse ondernemers nog onvoldoende op de hoogte zijn van het grote aanbod van diensten dat wij verzorgen.”
Dynamische markt
In de afgelopen jaren is de belangstelling van het Nederlandse bedrijfsleven wel enorm gegroeid. “Ondernemers raken er steeds meer van doordrongen dat Turkije een grote, dynamische markt is. Het land heeft maar liefst 75 miljoen inwoners en een jonge, goed opgeleide beroepsbevolking,” zegt Korff de Gidts. “Er liggen hier veel kansen in sectoren als duurzame energie, milieu, watermanagement, infrastructuur, auto-industrie, maritiem, landbouw en in de gezondheidssector.”
Vertrouwen en vriendschap
“Ondernemers die in Turkije hun product willen verkopen, kunnen via NL EVD Internationaal bij ons terecht voor een marktscan. Wij kijken dan of het product kans van slagen heeft op de Turkse markt. Welke wettelijke bepalingen er zijn, eventuele invoerrechten die moeten worden betaald. We brengen het hele plaatje in beeld en kijken naar wat de concurrentie doet. Ook brengen we de Nederlandse klant in contact met vergelijkbare spelers hier. Desgewenst krijgen ze een lijst met adressen en contactgegevens van agenten, distributeurs, advocaten, accountants, tolken.”
Vertrouwen en vriendschap zijn bij het zakendoen in Turkije ontzettend belangrijk, benadrukt Korff de Gidts. “Evenals respect. Het gaat om meer dan een financieel gezien interessante propositie; de Turkse partner moet er ook een goed gevoel bij hebben. Het moet klikken.”
Kansen voor iedereen
Ondernemers die zaken willen doen met Turkije dienen de markt te betreden op basis van een goed gestructureerd ‘market entry’-plan, adviseert Korff de Gidts. “Daarnaast is het aan te bevelen om voor juridische zaken advies van een deskundige in te winnen. De lokale wetgeving wijkt namelijk op diverse punten af van wat in Nederland gebruikelijk is. Turkije biedt legio kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Voor iedere ondernemer is er in principe wel een mogelijkheid in Turkije.”
Coen van der Lubbe, directeur van verzekeringsbedrijf Eureko Sigorta
‘In juli 2007 kocht Eureko de Turkse Garanti Bank. Die transactie moest gevierd worden. Het consulaat-generaal in Istanboel bood aan om dat in het Palais de Hollande te vieren. Dat werd enorm gewaardeerd door de Turkse partners. Het was voor hen een teken dat de transactie ook de zegen had van de Nederlandse overheid. Sindsdien is onze omzet spectaculair gegroeid. En het aantal medewerkers nam sindsdien toe van 359 naar 540. Daarmee is Eureko Sigorta een van de snelste groeiers in Turkije. De Turkse markt is groot en dynamisch. Het belangrijkste is een goede relatie opbouwen met een Turkse partner. Die kent de gebruiken en kanalen. Bouw een vertrouwensband op door met hem uit eten te gaan, over familie te praten en over voetbal. Toon begrip voor de Turkse cultuur. Plannen en organiseren gaat hier anders. Ze beginnen vaak laat, maar het komt altijd wel voor elkaar.’
Bron: http://www.evd.nl/zoeken/showbouwsteen.asp?bstnum=288530