7.5 C
Alba Iulia
zaterdag, september 30, 2023
No menu items!

Allochtone patiënt krijgt meer steun

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Sinds mei 2010 kunnen kankerpatiënten van allochtone afkomst uit de regio Rotterdam voor praktische en emotionele steun terecht bij vrijwilligers van de Stichting Allochtonen en Kanker (SAK). Hun naamsbekendheid moet zeker nog groeien, maar twee van hen, Aysun Kömürcü en Fílíz Karacan, zijn tevreden over de eerste resultaten.
De maandelijkse inloopspreekuren van SAK in het Maasstadziekenhuis (locatie Clara) en Laurens Cadenza in IJsselmonde worden al druk bezocht. SAK is opgericht na een onderzoek van het Koninklijk Wilhelmina Fonds (KWF) waaruit bleek dat het hebben van kanker bij allochtonen en hun naasten extra problemen met zich meebrengt.
“Daarvoor bestaan verschillende oorzaken,” vertelt Aysun, moeder van een voormalige leukemiepatiëntje. “De taal, vooral bij de oudere generaties, maar ook cultuur, religie, schuldgevoel en angst voor de dood. In Turkije zal een arts niet rechtstreeks, maar liever via de familie aan een patiënt vertellen dat hij of zij de ziekte heeft.”
Fílíz, die zeven jaar haar aan kanker lijdende moeder tot aan haar dood heeft verzorgd, weet hoe moeilijk het is om hulp te vinden. “Ik wist niet eens dat er zoiets als thuiszorg bestond.”
Laagdrempelig
SAK wil een laagdrempelige instantie zijn, waar patiënten al of niet in hun eigen taal kunnen praten over hun ziekte, hun behandeling, maar vooral hun zorgen kunnen uiten tegen iemand met eenzelfde achtergrond.
Veelal zijn het vrouwen met borstkanker die een beroep op SAK doen, maar ook mannen hebben zich al gemeld.
In overleg met de verpleegkundigen bieden de vrijwilligers na het spreekuur op de betreffende afdelingen in het ziekenhuis verdere hulp aan patiënten en hun gezinnen.
Plannen
In de nabije toekomst gaan Aysun en haar collega-vrijwilligers op symposia en met lezingen ook voorlichting geven aan medisch personeel, want dat is hard nodig.
Een ander doel is het organiseren van activiteiten, bijvoorbeeld een kookles met aandacht voor gezonde voeding, het liefst in een vaste, voor allochtonen laagdrempelige ruimte. Daar wordt naar gezocht.
Over SAK staat alles te lezen op http://www.stichtingak.nl/. Het is te bereiken op het gratis nummer 088 00 365 00. De juiste tijden van de spreekuren staan vermeld op
Bron: http://www.deweekkrant.nl/artikel/2010/oktober/28/allochtone_patiA_nt_krijgt_meer_steun

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here