7.5 C
Alba Iulia
maandag, december 4, 2023
No menu items!

Turkije groeit uit tot steunpilaar van internationale gemeenschap

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

In tien jaar tijd is het Turkije gelukt uit te groeien tot steunpilaar van zowel de westerse landen als de regionale buren. Het land is sneller dan verwacht de recessie te boven gekomen en groeit in 2010 sterker dan de EU-landen. Turkije heeft geen enorme schuldenlast zoals de andere landen rond de Middellandse Zee, houdt de inflatie in de hand en heeft het IMF niet langer nodig. Ook de politieke situatie is verbeterd; de AK partij van premier Erdogan heeft het leger onder controle en voerde politieke en economische hervormingen door.
Demografisch heeft Turkije een voorsprong. De gemiddelde leeftijd van de 72 miljoen inwoners is 29 jaar, vergeleken met ruim 40 in de EU-landen. In 2050 is de bevolking gegroeid naar bijna 100 miljoen. Toegelaten tot de EU wordt Turkije het land met de meeste inwoners. Nu is dat Duitsland. Door zijn positie tussen Europa, Rusland en het Midden-Oosten is Turkije tevens van groot strategisch belang.
Problemen zijn de relatie met de Koerden in het zuidoosten van het land die 14% van de bevolking uitmaken, gebrek aan industrieel concurrentievermogen, hoge werkloosheid en wijd verbreide corruptie. Bovendien verlopen de onderhandelingen over toetreding tot de EU zo traag dat andere allianties in zicht kunnen komen.
Gebaseerd op: Economist, The (29-10-2010)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here