Zowel 2008 en 2009 waren goede jaren voor de Turkse appelproductie. De productie steeg ongeveer 7% en bereikte 2750.000 ton in 2009. Ook voor 2010 zijn de verwachtingen positief.
Ongeveer de helft van de appelen geteeld in Turkije zijn Red Delicious (Starking) en ongeveer eenderde zijn Golden Delicious. Van inheemse rassen is Amasya de meest populaire variant, die ongeveer tien procent van de totale productie vormt. De rassen Granny Smith, Fuji, Gala, Jonagold, Braeburn worden ook steeds populairder. Deze nieuwe rassen worden steeds populairder bij telers vanwege de grote exportmogelijkheden. Ongeveer 90% van de Turkse appelen wordt geconsumeerd als vers fruit. Daarnaast worden de appelen ook verwerkt tot bijvoorbeeld sap en conserven. 2009 was ook een goed jaar voor de appelexport.Â
De export steeg van 24.000 ton in 2008 tot 91.000 ton in 2009. Irak bleef de belangrijkste importeur met 62%. Naar verwachting blijft Irak in 2010 een belangrijke markt voor de Turkse appelen. Â
Voor het volledige USDA rapport klik hier (Engelstalig)
Publicatiedatum: 9-11-2010
Bron: http://www.agf.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=64176