7.5 C
Alba Iulia
maandag, december 4, 2023
No menu items!

Fietsenfabrikant Accell doet overname in Turkije

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

De Nederlandse fietsenfabrikant Accell heeft het Turkse bedrijf Bianchi Bisiklet overgenomen, inclusief de 50% deelneming van Bianchi in de bekende Italiaanse onderneming Atala.
document.write(‘
‘);
Dat heeft de fietsenproducent uit Heerenveen, dat in Europa markleider is, dinsdag bekendgemaakt.
Met de overname verwerft Accell een sterke positie in Turkije en Italië, twee aantrekkelijke markten voor fietsen, fietsonderdelen- en accessoires. Accell Group, producent van fietsenmerken als Batavus, Sparta en Kogus, financiert de overname van 100% van de aandelen van Bianchi  uit bestaande kredietfaciliteiten. De acquisitie draagt per 2011 bij aan de winst per aandeel, aldus de Nederlandse fietsenproducent dinsdagmorgen.
Verwachtingen
Accell Group maakt verder bekend de eind juli uitgesproken verwachtingen over winst en omzet te zullen handhaven. Voor heel 2010 wordt een hogere omzet verwacht dan in het jaar ervoor en het bedrijf verwacht een stijging van de nettowinst van 5-10% ten opzichte van 2009. De omzet bedroeg in 2009 € 572,6 mln en de nettowinst kwam toen uit op € 32,7 mln.
Accell haalt 41% van de omzet uit Nederland, 25% uit Duitsland en 10% uit Frankrijk. De rest van de omzet komt uit andere Europese landen als België, Denemarken, Finland, Oostenrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk en uit landen buiten Europa als de Verenigde Staten en Canada.
Acquisitie
Volgens Rene Takens is de acquisitie van het Turkse bedrijf Bianchi Bisiklet een belangrijke nieuwe stap voor Accell. ‘Met deze overname verwerven we in één keer een top 3 positie in twee belangrijke afzetmarkten die bovendien onze geografische spreiding en groeipotentie verder verbeteren. Turkije heeft een snelgroeiende economie en toenemend gebruik en verkoop van fietsen. Italië is van oudsher een sterk en klassiek fietsland vooral voor het recreatief gebruik. De laatste jaren zien we echter ook een toenemende vraag naar fietsen voor gebruik in de stad, waaronder elektrische fietsen.’
Bij Bianchi Bisiklet in Turkije werken gemiddeld circa 300 medewerkers. Ongeveer 40% van de geproduceerde fietsen wordt verkocht in Turkije, de overige 60% wordt geëxporteerd naar Italië en andere Europese landen. Bij Atala, dat gevestigd is in het Italiaanse Monza, en waarvan de aandelen worden gehouden door Bianchi Bisiklet en strategische Italiaanse investeerders (50% elk), werken circa 30 medewerkers die zich voornamelijk richten op ontwerp, verkoop en logistiek. Bianchi Bisiklet verkoopt ongeveer 250.000 fietsen (omzet circa € 30 mln); Atala verkoopt circa 125.000 fietsen en heeft een jaaromzet van circa € 31 mln, inclusief fietsonderdelen en –accessoires en fitness.
Verkoop nieuwe fietsen neemt iets af
Over de prestaties in 2010 van Accell tot nu toe verklaarde Takens dinsdagmorgen: ‘De omzet heeft zich tot en met oktober iets onder het verwachte niveau ontwikkeld, maar blijft stijgen. Bij de fietsonderdelen en –accessoires nam de omzet toe, maar de fietsenomzet blijft iets achter bij de verwachtingen. De afzet van elektrische fietsen is zowel in de markt als bij Accell Group toegenomen, terwijl de totale verkoop van nieuwe fietsen in onze belangrijkste markten dit jaar iets is afgenomen. Naast de algemene economische ontwikkelingen hebben de weersomstandigheden in 2010 hierbij zeker een rol gespeeld.’ Ook in de zomerperiode was dat laatste het geval.
Accell heeft moeite kostenstijgingen volledig te kunnen doorberekenen. Daardoor is er de laatste maanden volgens topman Takens ‘enige druk’ ontstaan op de operationele winstmarge. Maar voor de  middellange tot lange termijn blijven de vooruitzichten ‘positief’. Wel zal onder invloed van de iets lager dan verwachte omzet en enige druk op de brutomarge het operationele resultaat in 2010 lager uitkomen dan verwacht.
Bron: http://www.fd.nl/artikel/20722353/fietsenfabrikant-accell-doet-overname-turkije

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here