7.5 C
Alba Iulia
vrijdag, december 1, 2023
No menu items!

Veel hoogopgeleide Turken gaan terug

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Vorig jaar zijn er 30.000 Turken naar Duitsland gekomen, maar er zijn ook 40.000 Turken van Duitsland naar Turkije teruggegaan. Le Monde wijdt er een reportage aan.
Deze migratie vanuit Europese landen naar Turkije komt het meest voor bij hoogopgeleiden onder de 35 jaar die betere toekomstmogelijkheden hebben in Turkije dan in Europa. De discriminatie waarmee ze in de Europese landen worden geconfronteerd en de discussies over integratie hebben hen soms ontmoedigd.
Een in Duitsland geboren Turkse vrouw vertelt Le Monde dat de economische crisis een extra prikkel vormt om terug te gaan naar Turkije. Daar zijn betere carrièremogelijkheden. Bij Turkse bedrijven zijn die in het buitenland opgeleide remigranten vaak zeer welkom.  Ook uit Frankrijk, België en Oostenrijk keren veel Turken terug.
En uit Nederland. Eerder dit jaar constateerde ook het Nederlandse Migratie Instituut, dat hulp biedt bij remigratie, dat onder de 120.000 mensen die in 2008 zijn geëmigreerd, veel hoogopgeleide allochtonen zitten. Dat is moeilijk te rijmen met het idee dat we een kennissamenleving zijn.
Maar veel mensen aarzelen over zo’n ingrijpende stap – zie bijvoorbeeld de discussie op Firtina, een site voor Turken in Nederland en België, of de uitzending die Tegenlicht (VPRO) eraan wijdde – de illustratie bij dit blog is daaraan ontleend. Cijfers zijn te vinden op deze site van het CBS. Met wat klikken blijkt dan dat in 2008, het laatste jaar waarover het CBS cijfers heeft, er 4224 immigranten uit Turkije naar Nederland zijn gekomen en 2275 mensen uit Nederland naar Turkije zijn geëmigreerd.
Bron: http://weblogs.nrc.nl/wereld/2010/11/18/veel-hoogopgeleide-turken-gaan-terug/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here