7.5 C
Alba Iulia
maandag, september 25, 2023
No menu items!

Moslims krijgen eigen beursindex

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Moslims moeten meer gaan beleggen. En daarom komt er nu een beursindex met alleen maar sharia goedgekeurde aandelen.
De grootste organisatie van moslimlanden, de Organization of the Islamic Conference (OIC), gaat een eigen beursindex opzetten, maar dan wel een met de zegen van boven.
Het moet volgens initiatiefnemer, Huseyin Erkan, CEO van de Turkse Effectenbeurs, ’s werelds eerste index worden die volledig aan alle regels van de sharia voldoet. Aandelen in bedrijven die iets te maken hebben met alcohol, gokken of tabak zijn dus uit den boze. ‘Het is de bedoeling een index te beginnen waarin we de meest verhandelde aandelen in het eerste kwartaal van 2011 opnemen’, aldus Erkan tegen persbureau Bloomberg.
Te beleggen valt er genoeg in de islamitische wereld. Sharia goedgekeurde fondsen beheren volgens een Ernst & Young-rapport een geschatte 52,3 miljard dollar. Maar één en ander is vrij gefragmenteerd. Natuurlijk zijn er tal van succesvolle bedrijven in de Golfstaten, maar ook Maleisië, Pakistan en Turkije bieden buitenkansjes voor islamitische beleggers.
Om tot de nieuwe ‘Sharia-index’ te komen huurde de OIC, dat 57 aangesloten moslimlanden telt, onlangs de Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor’s in. ‘Op deze manier mik je op de wereldwijde sharia spelers, en niet alleen op de bedrijven in jouw regio’, zei Charbel Azzi, bij de kredietbeoordelaar verantwoordelijk voor Noord-Afrika en het Midden-Oosten, eerder deze week. ‘Zo heb je ze allemaal onder één paraplu.’
Lucratief
Erkan riep bij een financiële bijeenkomst in Istanbul gisteren zijn volk op minder (traditioneel) in goud en meer in aandelen te beleggen. ‘Slechts 1,5 procent van de Turkse bevolking – zo’n miljoen mensen – bezit aandelen’, aldus de Turkse beursbaas. ‘Dat moeten binnen tien jaar zeven miljoen mensen zijn.’ Hij wees er op dat het percentage aandelenbezitters in westerse landen op 30 à 40 ligt.
Sharia beleggen kan nog lucratief zijn ook. De Dow Jones Islamic Market World Index waarin een aantal islamitisch verantwoorde aandelen is opgenomen, boekte het afgelopen jaar 6 procent rendement, tegen 5,6 procent voor de gewone – zondige – Dow Jones Global Index.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here