Is de allochtonenkliniek ‘geen stuitend voorbeeld van discriminatie’ vroegen de PVV-kamerleden Gerbrands en Fritsma aan de minister Schippers van VWS. De minister vindt van niet, zo blijkt uit haar beantwoording van de vragen van de twee PVV’ers.
‘De kliniek sluit geen bevolkingsgroepen uit. Ze richt zich op patiënten van Turkse afkomst maar staat ook open voor andere patiënten. Dit is bijvoorbeeld vergelijkbaar met het ziekenhuis Amstelland dat zich richt op Joodse patiënten’, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Keuzevrijheid is de ruggengraat van ons zorgsysteem. Als burgers menen dat de zorg van een nieuwe kliniek beter aansluit op hun behoefte, dan staat het hen vrij om daarvan gebruik te maken’, aldus Schippers.
Eerste allochtonenkliniek
Uit informatie van zorgverzekeraar Agis blijkt dat jaarlijks ruim 30.000 Turken tijdens hun zomervakantie naar een Turks ziekenhuis gaan met hun klachten.
Kinderarts en medeoprichter Sükrü Genco wil daarom een in Amsterdam een kliniek oprichten voor allochtonen.
Genco zei in het tv-programma Nieuwsuur dat Turkse ziekenhuizen soms meer zorg geven dan nodig is. ‘Er wordt veel meer medicatie gegeven, er vinden meer onderzoeken plaats, maar ook worden overbodige operaties uitgevoerd’, aldus Genco. Met zorgverzekeraar Agis als financier, wil de Vatan-kliniek de stroom Turkse patiënten naar Turkije afremmen en overbehandeling in dat land tegengaan. Inmiddels heeft Agis echter besloten geen overeenkomst aan te gaan met de nieuwe kliniek.
Schippers vindt het tegengaan van overbehandeling en overmedicatie belangrijk. ‘Noch de gezondheid van de patiënt, noch de premiebetaler is daarbij gebaat.’ Ze vindt het echter niet de taak van de Inspectie, maar de taak van de zorgverzekeraar om overbehandeling tegen te gaan.
Bron: http://www.zorgmarkt.net/?m=news&f=detail&id=44443