7.5 C
Alba Iulia
zondag, september 24, 2023
No menu items!

De AES Corporation en Koç Holding vormen joint-venture

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

De AES Corporation (NYSE: AES) heeft vandaag bekendgemaakt een overeenkomst met Koç Holding te zijn aangegaan voor de vorming van een joint-venture in Turkije, AES-Entek, die zich gaat bezighouden met de ontwikkeling en uitvoering van projecten voor energieopwekking. AES en Koç Holding krijgen een even groot belang in Entek Elektik Uretim A.Þ. (Entek), dat onder andere 300 MW aan aardgasvoorzieningen omvat. AES-Entek gaat haar activiteiten uitbreiden naar andere energiebronnen – steenkool, waterkracht, windenergie en aardgas – door middel van Greenfield-projecten, overnames en andere mogelijkheden die zich voordoen dankzij het voornemen van de Turkse overheid tot privatisering van 15 GW aan energieopwekkingsvoorzieningen. De bedrijven zullen kunnen profiteren van de positie van Turkije als energiecorridor voor Europa, het Midden-Oosten en Rusland door deelname aan projecten binnen de hele regio.
In AES-Entek wordt de ervaring van AES op het gebied van internationale ontwikkeling en uitvoering gekoppeld aan de sterke marktpositie en inzicht in de plaatselijke energiesector van Koç Holding. Als grootste conglomeraat van Turkije beschikt Koç Holding over industriële faciliteiten, mijnbouwbedrijven en raffinaderijen. De voltrekking van de overeenkomst tot aandelenovername geschiedt onder voorbehoud van goedkeuring door de Turkse regulerende instanties en zal naar verwachting plaatsvinden voor het tweede kwartaal van 2011.
Tijdens de ondertekeningsplechtigheid vandaag in Istanboel spraken leiders van de beide bedrijven over het belang van de joint-venture en de mogelijkheden voor de Turkse energiesector.
Mustafa V. Koç, Chairman van Koç Holding, zei: “Vandaag is Koç Holding een belangrijk samenwerkingsverband op het gebied van energie aangegaan met AES, een van de meest vooraanstaande energiebedrijven ter wereld. Net als in het verleden gaan we een internationaal samenwerkingsverband aan om expertise en kapitaal te verwerven ten behoeve van een extreem belangrijke sector voor Turkije. Dit samenwerkingsverband is bewijs van het collectieve vertrouwen in de Turkse economie en het Turkse volk, en beide bedrijven beschikken over voldoende middelen om te kunnen profiteren van de groeimogelijkheden.”
Paul Hanrahan, President en Chief Executive Officer van AES verklaarde: “Wij hechten veel waarde aan de uitgebreide kennis van Koç Holding met betrekking tot de Turkse markt en zien enorme mogelijkheden voor de ontwikkeling en modernisering van projecten voor de opwekking van elektriciteit die onweerstaanbare rendementen gaan opleveren. Hierbij zien we mogelijkheden voor het versterken van de rol van Turkije als regionaal leider binnen de energiesector, voortbouwend op de strategische geografische ligging.”
Erol Memioglu, President van de Koç Energy Group verklaarde: “Koç Holding is in alle takken van de Turkse energiesector actief geweest: olieraffinaderijen, oliedistributie, gasdistributie, elektriciteitsopwekking en steenkoolwinning. We zijn optimistisch over het uitbouwen van onze successen in de energiesector door middel van ons partnerschap met AES en geloven dat we onze risico’s kunnen spreiden en onze middelen effectiever kunnen gebruiken door het koppelen van onze ervaring aan de internationale energie-expertise van onze partner. Dankzij onze gemeenschappelijke visie en elkaar aanvullende bedrijfscultuur geloven we dat AES-Entek zich in een uitstekende positie bevindt om de doelstelling te verwezenlijken om uiterlijk in 2015 een van de vijf grootste onafhankelijke energieproducten van Turkije te zijn.”
AES zette haar eerste stappen in Turkije in 2007 als belegger in de energiesector, geheel in overeenstemming met de strategie van het Bedrijf om kansen aan te grijpen in markten met een groeiende vraag naar elektriciteit. Turkije is een van de snelst groeiende economieën ter wereld, met een verwachte jaarlijkse groei van het BNP van meer dan vijf procent, volgens Eurostat. De Turkse productiecapaciteit van 46 GW van kolen-, geothermale, hydro-elektrische, aardgas- en windvoorzieningen zal naar verwachting met 30 procent stijgen in de periode tot aan 2015.
Op de Turkse elektriciteitsmarkt worden drie systemen voor prijsbepaling gehanteerd: een balansmechanisme, bilaterale contracten en gereguleerde tarieven. De faciliteiten van Entek verkopen energie aan de locohandel en door middel van bilaterale contracten, en kunnen profiteren van activiteiten tijdens piekperioden. AES-Entek wordt een van de tien grootste onafhankelijke energieproducenten in Turkije, met onder andere een aardgasfaciliteit van 142 MW in het industriegebied Bursa Demirtas, en een aardgasfaciliteit van 157 MW in Kocaeli.
Het Nederlandse bedrijf AES Mont Blanc Holdings B.V., een dochteronderneming van AES, neemt een belang van 49,6 procent in Aygaz, waarin de Koç Group een meerderheidsbelang bezit. Na het voltrekken van de overeenkomst zijn de aandeelhouders van AES-Entek Elektrik Üretim A.Þ. (AES-Entek) AES (49,62 procent), de Koç Group (49,62 procent), en een groep minderheidsaandeelhouders (0,76 percent).
Over Koç Holding
De Koç Group is een vooraanstaand conglomeraat uit Turkije dat actief is in diverse sectoren, waaronder energie, duurzame consumentengoederen, automobiel, financiën, IT en telecommunicatie en toerisme. De Groep heeft zich gemanifesteerd als een drijvende kracht binnen de Turkse economie met een totale omzet die goed is voor circa zeven procent van het Turkse BNP en exporten ter waarde van acht procent van de totale exporten van Turkije. Koç Holding staat als enige Turkse bedrijf op de Fortune Global 500-¬bedrijvenlijst, op de 273e plaats. In aanvulling op haar leidende marktposities binnen enkele nog nauwelijks ontgonnen consumentensectoren, het uitgebreide distributienetwerk (het grootste in Turkije met een bereik van meer dan 12.000 verkooppunten) en het grootste klantenbestand met krachtige
CRM-mogelijkheden, is de Groep tevens actief in het buitenland. Circa 21 procent van de omzet komt voort uit internationale activiteiten en export. Meer informatie: www.koc.com.
Over de AES Corporation
De AES Corporation (NYSE: AES) is een internationaal Fortune 500-energiebedrijf met opwekkings- en distributieactiviteiten. Door middel van ons gevarieerde portfolio van thermale en duurzame energiebronnen bieden we betaalbare en duurzame energie aan in 29 landen. Ons personeelsbestand van 27.000 medewerkers zet zich in voor een uitmuntende dienstverlening en het voldoen aan de voortdurend veranderende energiebehoeften van de wereld. Onze omzet over 2009 bedroeg $14 miljard en we beschikken in totaal over $40 miljard aan middelen in eigendom en beheer. Meer informatie: www.aes.com.
Safe Harbour-verklaring
Dit persbericht bevat uitspraken met betrekking tot de toekomst (“forward-looking statements”) in de zin van de Securities Act uit 1933 en de Securities Exchange Act uit 1934. Tot dergelijke uitspraken tot de toekomst behoren, onder andere, uitspraken met betrekking tot toekomstige inkomsten, groei en financiële en operationele resultaten. Uitspraken met betrekking tot de toekomst zijn niet bedoeld als garantie voor resultaten in de toekomst, maar zijn gebaseerd op de huidige verwachtingen van AES op basis van redelijke aannamen. Voorspelde financiële gegevens zijn gebaseerd op bepaalde materiële aannamen. Tot deze aannamen behoren, onder andere, onze zorgvuldige schatting van rentetarieven in de toekomst, kosten van grondstoffen en vreemde valuta, voortzetting van normale operationele prestaties en elektriciteitsvolume bij onze distributiebedrijven en operationele prestaties bij onze opwekkingsbedrijven consistent met tot dusver behaalde niveaus, evenals de verwezenlijking van onze geplande verbeteringen van de productiviteit en beleggingen in incrementele groei bij een genormaliseerd investeringsniveau en een rendement in overeenstemming met ervaringen uit het verleden.
Het werkelijke resultaat zou wezenlijk kunnen afwijken van hetgeen wordt gepresenteerd in onze uitspraken met betrekking tot de toekomst, als gevolg van risico’s, onzekerheden en andere factoren. Belangrijke factoren die de werkelijke resultaten zouden kunnen beïnvloeden worden beschreven in de documenten die door AES zijn ingediend bij de Securities and Exchange Commission, met inbegrip van, onder andere, de risico’s die worden beschreven in artikel 1A “Risk Factors” in het jaarrapport van AES voor 2009 op formulier 10-K. Lezers wordt aangeraden de door AES ingediende documenten te lezen om meer te weten te komen over de risicofactoren die zijn geassocieerd met de activiteiten van AES. AES neemt niet de verplichting op zich uitspraken met betrekking tot de toekomst te actualiseren of te herzien, ongeacht of sprake is van nieuwe informatie, toekomstige gebeurtenissen of andere factoren.
Aandeelhouders die een exemplaar van het jaarrapport van het Bedrijf over 2009 op formulier 10-K, bij het SEC ingediend op of rond 25 februari 2010, willen ontvangen, kunnen kosteloos een exemplaar (zonder bijlagen) aanvragen bij het Office of the Corporate Secretary, The AES Corporation, 4300 Wilson Boulevard, Arlington, Virginia 22203. De bijlagen kunnen eveneens worden aangevraagd, maar daarvoor wordt een vergoeding voor de reproductiekosten in rekening gebracht. Aandeelhouders kunnen tevens een exemplaar verkrijgen via de website van het Bedrijf: www.aes.com.
Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.
CONTACT:
Voor de AES Corporation
Media:
Meghan Dotter, +1 703-682-6670
of
Beleggers:
Ahmed Pasha, +1 703-682-6451
Bron: http://www.nieuwsbank.nl/inp/2010/12/01/A008.htm

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here