7.5 C
Alba Iulia
maandag, december 4, 2023
No menu items!

Nederlandse tuinbouwbouwbedrijven investeren in demonstratiekas in Turkije

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

SeraCulture en het participerend Nederlands tuinbouw bedrijfsleven hebben samen met de Turkse partner MB Holding het initiatief genomen voor de bouw van een kassencomplex 4,1 hectare in Aydin in Turkije dat tevens een Sustainable Innovation Centre (SIC) bevat. De ondertekening vond plaats tijdens de GrowTech op 4 december in Antalya. Het Sustainable Innovation Centre (SIC) zal worden verwarmd op basis van geothermie. Het bronwater is tevens rijk aan CO2 , dat zal worden afgesplitst en in het SIC worden toegevoegd aan het kasklimaat. Eveneens zal het water worden gerecycled voor de teelt op substaat.
Begin 2011 zal gestart worden met de bouw van het complex met de intentie dit in september 2011 operationeel te hebben. SeraCulture is een initiatief van AVAG/HortiX en een programma van het Nederlandse exporterend tuinbouwbedrijfsleven en het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie met als doel om de Nederlandse agrarische expertise in Turkije te demonstreren en nader te stimuleren. Het complex dat in Turkije gebouwd gaat worden sluit hier op aan.
Dalsem is penvoerder
Naast een moderne kas van zo’n 2,6 hectare zal het complex gaan bestaan uit 1,5 hectare SIC. De expertise van de Nederlandse tuinbouwsector vormt een essentieel aspect bij de opzet van dit duurzame innovatiecentrum. De meest moderne technieken worden door de diverse betrokken Nederlandse toeleveranciers toegepast om deze kas en het bijbehorend innovatiecentrum echt een toonbeeld van hedendaagse tuinbouwinnovatie te maken. De AVAG leden Dalsem en Hoogendoorn Growth Management zijn nauw betrokken bij de voorbereiding van het project. Kassenbouwer Dalsem is verantwoordelijk voor de bouw van het complex en is ook penvoerder binnen het totale project. De automatisering van zowel het kasgedeelte als het SIC wordt geheel door Hoogendoorn Growth Management uitgevoerd.
Ook aandacht voor vermarkten
De investeringen in het SIC van de betrokken Nederlandse toeleveranciers worden met een even groot bedrag gesteund door de Nederlandse overheid. Dit totale bedrag wordt door MB Holding geëvenaard. Daarnaast levert deze Turkse partner een belangrijk aandeel in de innovaties en investeringen op energiegebied. Overigens beperkt de betrokkenheid van de partijen zich niet alleen tot de bouw van het complex; ook bij het vermarkten van producten krijgen de lokale ondernemers ondersteuning vanuit de Nederlandse tuinbouw.
Wageningen Universiteit
Naast het bedrijfsleven is ook Wageningen Universiteit betrokken bij het project. Binnen het SeraCulture programma is onderzocht wat voor de lokale omstandigheden in Turkije de meest optimale en efficiënte mix van teeltomstandigheden zou zijn. Op basis hiervan is onder meer besloten een glazen kas te plaatsen, wat in Turkije zeker nog niet gangbaar is. In de vervolgfase van het project is Wageningen UR betrokken bij kennisoverdracht en gegevens zodat onderzoeksresultaten uit het SIC ook beschikbaar komen voor de lokale tuinbouw en ondernemers. Binnen het SeraCulture programma werken 30 Nederlandse bedrijven en onderzoeksinstellingen samen, variërend van technologiebedrijven, financiële dienstverleners, primaire producenten tot handelsbedrijven.
MB Holding
MB Holding is een Turkse onderneming actief in onder meer de bouw- en de energiesector. Naast een aanzienlijke investering in het project heeft het bedrijf op het gebied van geothermie een belangrijke inbreng. De restwarmte uit één van de twee bronnen van MB Holding wordt na elekticiteitsopwekking gebruikt voor verwarming van het kassencomplex. Deze Turkse partij wil via deelname aan de bouw van het complex tonen hoe aardwarmtebronnen in Turkije effectiever ingezet kunnen worden en wil daarmee milieuvriendelijke productiemethoden stimuleren, CO2-emmissie reduceren, de ontwikkeling van de tuinbouwsector in Turkije een positieve stimulans geven en lokaal arbeidsplaatsen creëren.
bron: SeraCulture, 17/12/10
Bron: http://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=122020

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here