7.5 C
Alba Iulia
zaterdag, september 30, 2023
No menu items!

Twee meisjes van Perihan Magden

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Twee meisjes – Perihan Maðden
Twee meisjes is de nieuwe controversiële roman van een schrijfster die het publieke debat niet schuwt.
Perihan Ma
ðden
Twee meisjes. Een liefdesgeschiedenis
Vertaald door Hamide Dogan
Paperback
304 bladzijden
€ 19,95
ISBN 978 90 253 6817 3
In Istanbul proberen twee meisjes het hoofd te bieden aan de problemen die opgroeien in modern Turkije met zich meebrengt. Magden weet de hel van adolescentie levend te maken: jongeren twijfelen, zoeken de confrontatie met het gezag, experimenteren, en vechten voor hun onafhankelijkheid. Dit is opnieuw een controversiële roman van een schrijfster die het publieke debat niet schuwt.
In Istanbul groeien twee totaal verschillende tienermeisjes op. De ongelukkige Behiye lijdt onder haar driftbuien en depressies. Ze schaamt zich voor haar overgewicht en voor het conservatieve gezin waarin ze ‘gevangenzit’. Handan is haar tegenpool: zij is mooi, lief en vrolijk. Ze leeft in vrijheid bestaan bij haar mooie maar labiele moeder Leman. Als de meisjes elkaar ontmoeten zijn ze meteen gek op elkaar. Er groeit een vriendschap die zo sterk is dat Behiye haar ouderlijk huis verlaat en bij haar vriendin intrekt.
De liefde voor Handan krijgt een sinistere ondertoon wanneer Behiye zich realiseert dat ze met Leman om haar aandacht moet wedijveren. Handans groeiende interesse in jongens wakkert Behiyes jaloezie verder aan.
Is het toeval dat Istanbul in die periode wordt opgeschrikt door een reeks gruwelijke moorden op jonge mannen? Twee meisjes is een rauwe roman over jonge vrouwen in Turkije. In 2005 werd het boek verfilmd.
Perihan Ma
ðden (Istanbul, 1960) is in Nederland vooral bekend vanwege het strafproces dat volgde toen ze in de krant had gepleit voor een dienstweigeraar met gewetensbezwaren. Ze heeft inmiddels vier romans op haar naam staan en haar werken zijn al in vele talen vertaald.
De Nederlandse pers over eerder werk:
‘Zinderend.’ – NRC Handelsblad
‘Een verbeelding van de angst, een poging tot bezwering.’ – Het Parool
‘Dit krachtige, originele debuut maakt nieuwsgierig naar de andere romans die Magden
inmiddels in Turkije heeft gepubliceerd.’ – NRC Handelsblad
‘Bizar, humoristisch, kleurrijk, experimenteel en tegelijk leesbaar.’ – de Volkskrant
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here